17.1.2019. 22:35
0
Zapadni mediji o posjeti Putina: Podsjetnik EU na lojalnost Srbije
Zapadni mediji ocjenjuju da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu organizovan raskošan doček u Srbiji koja pokušava da se približi Evropskoj uniji.

Agencija Associated Press (AP) navodi da je ruski predsjednik raskošno dočekan u Beogradu kako bi pokazao podršku srbijanskom "populističkom lideru i njegovoj promoskovskoj politici".

 "Zvonila su crkvena zvona, topovi su pozdravljali, a pristalice mahale ruskim i srbijanskim zastavama na njegovoj ruti kroz prijestonicu", navodi američka agencija.

AP navodi da je Srbija zadržala bliske veze s tradicionalnim slovenskim saveznikom Rusijom uprkos formalnom traženju članstva u Evropskoj uniji.

Američka agencija navodi da su desetine hiljada pristalica Vučićeve desničarske partije dovedene autobusima u Beograd kako bi se okupili ispred Hrama Svetog Save, dok je nekoliko liberalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava izdalo saopštenje protiv "glorifikacija autoritativnog režima Vladimira Putina".

Agencija France-Presse (AFP) navodi da je ruski predsjednik u Srbiji dobio doček dostojan zvijezde, s crkvenim zvonima, topovskim plotunima, Migovima i ulicama okićenim bojama ruske zastave.

Francuska agencija navodi da srbijanske vlasti nisu štedjele na dočeku "dragog predsjednika Putina","dragog prijatelja" koji je odlikovao domaćina predsjednika Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog.

Uz historijske, vjerske i kulturne veze sa "velikim slovenskim pravoslavnim bratom", Srbi prepoznaju i podršku Moskve po pitanju Kosova, piše AFP i dodaje da Srbija iako želi da uđe u EU odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi, uvedenim poslije pripajanja Krima.

AFP navodi da topao doček u Beogradu ne može da nadomjesti udarce koje je Rusija pretrpjela na Balkanu - Moskva nije uspjela da spriječi ulazak Crne Gore u NATO 2017., što je put kojim se kreće i Makedonija.

Londonski Guardian navodi da je Putin stigao u Beograd da uruči visko državno odlikovanje srbijanskom lideru Aleksandru Vučiću, nadajući da će se poduprijeti jedan od nekoliko snažnih bilateralnih odnosa koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanje Moskve da zadrži uticaj na Balkanu.

"Srbija je Vladimiru Putinu priredila herojsku dobrodošlicu u četvrtak kada je ruski predsjednički avion stigao u Beograd praćen počasnom gardom borbenih aviona MiG-2 koje je nedavno donirao toj zemlji", navodi Guardian.

Nemački Deutsche Welle navodi da je raskošan doček "viđen kao pokušaj srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da poboljša svoj imidž poslije višesedmičnih protesta".

Pod naslovom "Putin upozorava Zapad na Balkanu dok Srbija priređuje raskošnu dobrodošlicu", BBC navodi da je ruski predsjednik došao Beograd da zacementira veze sa zemljom koja nastoji da uđe u EU.

BBC postavlja pitanje zašto Srbija, ako je toliko odlučna da uđe u EU, toliko pokazuje svoje prijateljstvo s Rusijom i ocjenjuje da se igranjem s vezama s Moskvom privlače konzervativno-nacionalistički glasači Vučića i njegove Srpske napredne stranke.

Također se time naglašavaju slovenski i pravoslavni karakter zemlje iako ide ka Zapadu, što pomaže Vučiću da iznese argument da politiku koja približava Srbiju članstvu u EU, kao što je normalizacija odnosa s Kosovom, ne nemeće Brisel, već da ona predstavlja racionalni izbor za poboljšanje života ljudi.

U diplomatskom smislu, ugošćavanje ruskog predsjednika predstavlja podsjetnik EU da lojalnost Srbije ne uzima zdravo za gotovo i da se drži svojih rokova o pristupanju 2025. godine, dodaje BBC, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.