22.1.2019. 17:33
0
New York Times snimio reportažu iz Srbije: Demokratija je ovdje ugrožena
Povodom spektakularnog, ali i prilično neukusnog i na momente urnebesnog dočeka Vladimira Putina u Beogradu, New York Times snimio je zanimljivu reportažu.

U video reportaži pod naslovom "Srpska demokratija je ugrožena, evo zašto je to bitno", reporter New York Timesa je posjetio Beograd i razgovarao s Putinovim domaćinom, srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ali i s oporbenim političarem Borkom Stefanovićem koji je brutalno napadnut u studenom te s aktivistima koji su nakon tog napada organizirali proteste  protiv nasilja nad Vučićevim političkim protivnicima, koji se već semicama održavaju u Beogradu.

"Putin je došao u Srbiju ove sedmice da podupre jednog od svojih saveznika, predsjednika Aleksandra Vučića, kojeg kritičari optužuju za gušenje demokratije u zemlji", kaže reporter NYT-a uz kadrove svečane povorke građana iz cijele Srbije ulicama Beograda u čast Putinu. 

Doček izgledao "više kao krunidba nego kao državni posjet"

"Gledali smo svečanosti koje su izgledale više kao krunidba nego kao državni posjet", komentira reporter, koji je i sam bio u povorci.

"Ljudi su došli iz cijele zemlje, ali većina je dovedena autobusima. To je pažljivo orkestrirani šou, krcat simbolizmom. U vrijeme kad je autoritarizam u porastu, ovakav posjet sugerira da i Srbija ide u istom smjeru", primjećuje reporter.

O samom Vučiću kaže da je izabran 2017. - na vlasti je od 2014. kada je postao premijer - te da je u zadnje dvije godine nagomilao još moći, ušutkao medije i potkopao opoziciju.

Navodi i incident koji je potaknuo val protesta u Srbiji - napad na Stefanovića u novembru u Beogradu, dok se išao naći s pristašama. Stefanović reporteru prepričava što se dogodilo. "Nokautirali su me s leđa tako da su me udarali... zapravo su me pokušali ubiti jer, dok sam bio u nesvijesti, nastavili su me udarati u glavu. Bilo je mnogo krvi na mojoj košulji, i na press konferenciji pokazao sam okrvavljenu košulju javnosti. Zapravo, ta slika krvave košulje bila je iskra koja je izazvala ovo", kaže Stefanović, dok iza njega prolaze hiljade demonstranata, već šestu sedmicu zaredom.

Novinar: Slijedite li Putinov model? Vučić: Koji model?

"Zato demonstranti nose natpise 'Stop krvavim košuljama", nadovezuje se reporter, očito upućen u trenutnu situaciju u Srbiji. Nakon toga se sastao i s Vučićem, kojeg je izravno pitao kako odgovara na kritike da, "s obzirom na svoju vezu s Putinom, njegov model primjenjuje tu".

"Koji model?" odgovara Vučić protupitanjem. "Model autoritarnog stila vladavine", kaže mu novinar. "Ako vi tako mislite. Što da vam kažem", kaže Vučić u svom stilu. "Možete mi reći ako mislite da je to netačna analiza", ne da se smesti novinar.

"Mislim da je to netačna analiza. Mislim da mi pripadamo vrlo demokratskom društvu i...", odgovara Putin, zastajući usred rečenice. 

Ekipa NYT-a potom se sastala s Jelenom Anasonović, jednom od organizatorica antivladinih prosvjeda. "Glavni razlog (za proteste) je poticanje nasilja od strane naših institucija, one stvaraju tu atmosferu straha", objašnjava Anasonović.

"Jeste li razmišljali o tome da odete (iz Srbije) u nekom trenutku?" pita novinar nju i druge aktiviste. "Da. Definitivno, u nekim trenucima očaja, razmišljali smo o odlasku iz zemlje, ali to je bilo zato što želimo imati pristojne poslove, želimo imati pristojno društvo bez laži, manipulacija, diskriminacije", kaže Anasonović.

Na pitanje boje li se da bi im se nešto moglo dogoditi zbog toga što javno istupaju protiv vlasti, Anasonović odgovara: "Da, ali trebamo biti ovdje. Zato što želim nešto promijeniti i želim živjeti u pristojnoj, normalnoj zemlji."

Trifunović: Živimo u najgoroj drami ikad napisanoj

Zatim se novinar našao i s glumcem Branislavom Trifunovićem, koji je postao možda i najprepoznatljivije lice antivučićevskih prosvjeda. "Dvije su mu predstave zabranjene, što je podsjetnik, on kaže, na devedesete, kad je bivši predsjednik Slobodan Milošević vladao pomoću zastrašivanja. 2000. ga je narodni pokret srušio s vlasti", kaže novinar.

Na pitanje je li razočaran s obzirom na promjene od tada do danas, Trifunović odgovara potvrdno. "Trenutno živimo u najgoroj drami ikad napisanoj", zaključuje sumorno.

Ni sami demonstranti ne nadaju se previše da će srušiti moćnog Vučića, ali barem se nadaju da će kontinuirani otpor srušiti barijeru straha, zaključuje novinar NYT-a, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.