14.2.2019. 22:18
0
Thaci: Nadam se dogovoru sa Srbijom ove godine
Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da misli da je dobar trenutak da ove godine bude postignut Sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

U intervjuu koji je dao za AP Thaci je kazao da mnogi izazovi koji se nalaze pred Beogradom i Prištinom treba da budu riješeni kroz dijalog uz posredstvo EU, koji je počeo 2011.

Ocijenio je da je Kosovo od sticanja nezavisnosti postiglo veliki uspjeh.

“Nezavisnost Kosova donijela je više mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, kazao je Thaci.

On je pomenuo snažnu podršku koju Kosovo ima od SAD i Evropske unije, kao i obećanje Rusije da će prihvatiti sporazum Beograda i Prištine.

Thaci se osvrnuo i na reakciju Washingtona zbog odbijanja prištinskih vlasti da ukinu takse 100 posto  na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uprkos pozivima zapadnih zemalja da to učine.

“Nema hladnoće (od SAD) prema Kosovu kao zemlji ili prema njegovom stanovništvu”, kazao je Thaci za AP.

Visoki funkcioneri američke administracije uputili su ove sedmice pismo kosovskim liderima u kojem su ih upozorili da odnosi SAD i Kosova ne mogu biti vraćeni na “prethodni, zavidni” nivo dok Priština ne ukine takse 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.