23.2.2019. 13:00
2
Dinić: Ljekari iz BiH i Crne Gore dolaze da rade u Srbiju
Direktor Ljekarske komore Srbije Milan Dinić kaže za RTS da nema tačnih podataka koliko ljekara godišnje napusti Srbiju, ali da neki podaci pokazuju da njih 300 ode u inostranstvo u potrazi za boljim poslom. Dodaje da je neophodno preduzeti mjere kako bi se sprečilo da u trenutku kada uđemo u EU imamo masovni odliv ljekara.

 "Možemo da konstatujemo da Srbija ima 30.000 ljekara i neki indirektni podatak koji mi koristimo kada pričamo o odlasku ljekara je neki sertifikat dobre prakse koji Ljekarska komora izdaje – godišnje se izda oko 700 tih sertifikata, ali polovina tih sertfikata se izdaje za neki rad vikendom koji ljekari obavljaju u BiH i Crnoj Gori, a ako bismo mogli da damo neku slobodnu projekciju govorili bismo da negdje oko 300 ljekara napušta zemlju", kaže Dinić.

Dodao je da se neki od njih vraćaju, jer odlaze na radno angažovanje po ugovoru na godinu dana.

Naglasio je da će na Međunarodnom forumu Ljekarske komore Srbije, na kojem se raspravlja o aktuelnim temama sa drugim komorama iz Evrope, biti riječi o tome kako spriječiti odlazak ljekara, “jer je neophodno da se pripremimo za trenutak kada ćemo ući u EU.”

"Srbija ima relativno dobru situaciju što se tiče ukupnog broja, jer imamo i pozitivna kretanja ljekara iz BiH i Crne Gore ka Srbiji, tako da taj neki ukupni broj ljekara se održava na tom nivou koji je aposlutno zadovoljavajući. Verovatno ulaskom u EU ili snižavanjem kriterujuma za odlazak, kao što je Njemačka već uradila, mi moramo da preduzmemo određene mjere", rekao je Dinić.


(Patria / Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.