9.4.2019. 8:29
0
Pred Višim sudom u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje za ratne zločine u selu Kravica
Pred Posebnim odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje u predmetu Nedeljko Milidragović i drugi, osumnjičenima za ratne zločine u bratunačkom selu Kravica.

U ovom slučaju optuženi su Milidragović Nedeljko, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Batinica Milivoje, Dačević Aleksandar, Miletić Boro, Petrović Jovan i Parović Dragomir kao pripadnici tog voda, a Golijanin Aleksa i Vasić Vidoslav kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina.

Optuženi su da su kršeći pravila međunarodnog prava dana 14. jula 1995.godine, unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica (dalje Hangar Kravica), opština Bratunac, Bosna i Hercegovina, prema civilnom stanovništvu i licima koja ne uzimaju direktno učešće u neprijateljstvima, muškarcima bosanskim Muslimanima, optuženi Milidragović naređivao pripadnicima 2.voda, uključujući okrivljene Batinica Milivoja, Dačević Aleksandra, Miletić Boru, Petrović Jovana i Parović Dragomira, kao i pojedinim pripadnicima 1.voda 1. čete Centra Jahorina, uključujući okrivljene Golijanin Aleksu i Vasić Vidoslava, da vrše i vršio ubistva civila, a optuženi Golijanin, Batinica, Dačević, Miletić, Parović, Petrović i Vasić vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila - muškaraca bosanskih Muslimana.

Ono po čemu je ovaj predmet zanimljiv jeste i da je optužnica bila poništena 4. augusta 2017. godine, ali je Apelacioni sud 19. septembra poništio tu odluku i odlučio da se postupak nastavi.

Prema riječima članova udruženja žrtava, koji prate skoro svako ročište, nerijetko se zna desiti da ročišta budu otkazana zbog nedolaska optužeih i drugih proceduralnih razloga.

Suđenje je počelo 12. decembra 2016. godine.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.