10.5.2019. 16:20
1
SAD: Presuda ruskim špijunima za terorizam pobjeda vladavine prava u Crnoj Gori
Sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dva oficira ruske vojne obavještajne agencije (GRU) proglašena krivim za pokušaj terorizma, jasna je pobjeda vladavine prava, koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne nezavisne evropske nacije, saopćio je State Department povodom izricanja prvostepene presude grupi optuženoj za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine.

- Otkad je osujećen pokušaj puča na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, koji je podržala Rusija, Crna Gora je preduzela važne korake ka integraciji u transatlantsku porodicu, naročito priključenjem NATO-u u junu 2017. godine - navodi se su saopćenju glasnogovornice State Departmenta Morgan Ortagus, prenosi Glas Amerike.

Također se dodaje da su Sjedinjene Države ponosne što imaju Crnu Goru za saveznicu.

- Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju Crnu Goru u njenim naporima da jača vladavinu pravu, zaštiti slobodu medija i dalje sprovodi ostale reforme potrebne za učlanjenje u Evropsku uniju - zaključuje se u saopćenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici prethodno je saopštila preko svog Twitter naloga da je današnji dan, nakon presude u slučaju "Državni udar", “historijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori”.



(FENA / Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.