11.5.2019. 21:20
0
Eksperti preispituju rezoluciju o genocidu na Kosovu: Priština radi na usvajanju
Kosovska skupštinska komisija odobrila je nacrt rezolucije kojom će se Srbija proglasiti odgovornom za genocid nad Albancima počinjen tokom rata 1998-99. godine.

Eksperti preispituju praktičnu svrhu rezolucije, ali bez obzira na sve vlasti na Kosovu rade na njenom usvajanju.

Cilj Prištine je da izvrši dodatni pritisak na Srbiju i zahtjeva priznanje genocida, ali i naknadu štete.

U rezoluciji se navodi da su srpske snage odgovorne za više od 270 masovnih ubistava počinjenih tokom rata, uz napomenu da se 1.600 osoba još uvijek vode kao nestale u sukobu.

Dodaje se da Skupština treba da predloži da 15. januar bude proglašen kao Dan sjećanja na genocid nad Albancima na Kosovu, a od Srbije se traži da prizna da je počinila genocid i zločine protiv čovječnosti.

U rezoluciji se od kosovske Vlade traži zakon kojim će se kažnjavati opravdavanje, umanjivanje ili negiranje genocida na Kosovu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, odbacio je predloženu rezoluciju, rekavši da to pokazuje da su kosovski političari nezadovoljni što su pregovori koji se posredstvom EU vode između Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa u zastoju, prenosi BIRN.

Podsjećamo, Ad hoc komisija kosovske skupštine usvojila je 7. maja nacrt rezolucije o "osudi genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu", prenosi Kosova Press.


(Amila Alijagić)

Kosovo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.