1.8.2019. 18:08
0
Hrvat osuđen zbog 'Hitlerovog pozdrava' u Bleiburgu: Pretjerao sam s alkoholom i htio sam provocirati
FOTO: N. Rebersak
Zemaljski sud u Klagenfurtu osudio je u četvrtak 48-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske na 18 mjeseci zatvora zbog ponovljenog kaznenog djela isticanja nacističkih simbola, tj. pokazivanja tzv. Hitlerovog pozdrava na rubu ovogodišnjeg okupljanja na Lojbaškom polju pored Bleiburga, prenose austrijski mediji.

"Pretjerao sam s alkoholom i htio sam biti u središtu pozornosti i provocirati", rekao je 48-godišnjak pred sudom u Klangenfurtu priznajući krivnju i opisujući isticanje tzv. Hitlerovog pozdrava direktno pred policajkom sredinom svibnja na ovogodišnjem okupljanju u Bleiburgu.

Osuđeni je također rekao kako bi u Hrvatskoj Hitlerov pozdrav bio "blaže percipiran" ali je rekao kako se radi o "velikoj gluposti" koju je načinio.

48-godišnji hrvatski državljanin se od sredine svibnja nalazi u istražnom zatvoru. Od 18-mjesečne zatvorske kazne dva mjeseca su bezuvjetna.

Državni odvjetnik Christian Pirker je istaknuo kako se radi o "svjesnoj provokaciji" jer se incident zbio nakon komemoracije i na putu prema autobusima, javlja Hina. 

U tom trenutku se osuđeni okrenuo prema jednoj policajki i uzdignuo desnu ruku u tzv. Hitlerov pozdrav.

"Radi se o ciljanoj provokaciji državnih tijela", rekao je Pirker.

Odvjetnik optuženog je tijekom svog izlaganja istaknuo da je njegov štićenik sudjelovanjem na blajburškoj komemoraciji htio izići iz "monotonog života".

On sam djelo ne vidi u političkom kontekstu i istaknuo je kako na komemoraciji sudjeluju i "legitimno izabrani predstavnici Hrvatske".

Sudac Gernot Kugi je kao olakšavajuću okolnost uzeo visoki stupanj alkoholiziranosti optuženog kojem je nakon uhićenja izmjereno 3 promila alkohola u krvi.

Zatvorsku kaznu, od čega je dva mjeseca bezuvjetno, Kugi je opravdao "preventivnim" djelovanjem na buduće sudionike komemoracije na Lojbaškom polju.

"Događanja na Lojbaškom polju imaju velikog učinka", rekao je Kugi.

Komemoracija na Lojbaškom polju je ove godine održana uz strože mjere sigurnosti i nakon što je Austrija na spisak zabranjenih simbola i razdoblja nacionalsocijalizma uvrstila i simbole iz tzv. NDH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.