23.8.2019. 20:04
1
Grabar Kitarović: Osuđujem velikosrpsku agresiju na Hrvatsku
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila danas da osuđuje nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu, i velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku.

Povodom Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Grabar Kitarović je istakla da 23. avgust nije nimalo slučajno odabran kao Evropski dan sjećanja na žrtve.

“Dan je to kada je prije tačno 80 godina ugovoren zloglasni pakt Ribentrop-Molotov, koji je nakon svega nekoliko dana zaživio na najkrvaviji mogući način, a potpisnicima zajamčio ostvarivanje imperijalnih ciljeva”, naglasila je Grabar Kitarović, ističući da se rat u Hrvatskoj završio, ali je jednu neslobodu zamijenila je druga.

“Dok su u demokratskom svetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i grobišta njihovih žrtava obeležena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokratiju skrivajući se pod krinkom antifašizma, pogešno shvaćenog pomirenja ili čak opravdanja osvete. Zato jasno osuđujem nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, njihove zločine nad civilima, logore, zatvore, pljačku imovine, represiju nad mišlju i riečju, te jednopartijsku strahovladu. Zato na ovom mjestu jasno osuđujem velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku, totalitarni čin koji je ostavio najsvježije rane na hrvatskom tkivu. Zato mi moja dužnost prema hrvatskoj državi i hrvatskom društvu nalaže danas reći ‘Nikad više'”, rekla je Grabar Kitarović, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.