6.9.2019. 13:21
0
Odluka o ključnom svjedoku u aferi ''državni udar'': Crna Gora će izručiti Sašu Sinđelića Hrvatskoj
Viši sud u Podgorici odlučio je da Saša Sinđelić, svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016., može biti izručen Hrvatskoj koja ga traži radi izdržavanja zatvorske kazne zbog ubistva.

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. godine na 21 godinu zatvora zbog ubistva Mirka Fotesa 2002., a presuda je postala pravomoćna 28. februara 2012.

U odluci podgoričkog Višeg suda navodi se da je nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud utvrdio “da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije Saše Sinđelića, po zamolbi za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine... zbog počinjenog krivičnog djela protiv života i tijela – teško ubistvo i krivičnog djela protiv imovine – teška krađa”.

Sinđelić na ovakvu odluku Višeg suda ima pravo žalbe Apelacijskom sudu Crne Gore u roku od tri dana od dana prijema rješenja.

Viši sud u Podgorici odbio je 22. aprila zahtjev Republike Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića. Podgorički Viši sud tada je objasnio kako je zahtjev za izručenje odbijen jer u tom trenutku Sinđelić nije bio na teritoriji Crne Gore.

U međuvremenu, Sinđelić je 17. juna ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. septembra našao se u ekstradicijskom pritvoru na temelju Interpolove potjernice koju je za njim raspisala Republika Hrvatska.

Sinđelić je bio glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovu njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata Ruske obavještajne službe i dvojica čelnika opozicionog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.