8.10.2019. 17:48
0
Erdogan: Svjedoci smo historijskog trenutka među našim zemljama
Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, izjavio je kako je most preko Save, čiji je kament temeljac postavljen danas - početak gradnje mostar prijateljstva koji će imati posebnu vrijednost za cijeli region.

"Mi smo svjedoci historijskom trenutku među našim zemljama. Mogu reći da sam vrlo ponosan zbog toga što se okončava 12 važnih projekata. Početkom 2018. godine u Istanbulu smo održali sastanak s mojim dragim prijateljem Aleksandrom Vučićem i Izetbegovićem, koji je tada bio član Predsjedništva BiH. Taj sastanak je otvorio put za realizaciju ovog projekta", naveo je Erdogan.

Poručio je kako su odmah nakon tog sastanka uloženi napori da se projekat realizuje.

"Most preko Save čiji temelj danas postavljamo vidimo kao most prijateljstva, jer on ima posebnu vrijednost za cijeli region", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da ima velika očekivanja od turske kompanije kada je u pitanju realizacija projekta u što kraćem vremenu i na što bolji način.

Izrazio je nadu da će turska kompanija zadužena za gradnju posao završiti i prije zadatog roka.

Autoput će se graditi kao prsten u dva pravca Kuzmin-Sremska Rača (granica sa BiH) - Bijeljina, te Požega-Kotroman (granica sa BiH) -Višegrad.

Početak izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo svečano je ozvaničen 10 mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica saobraćajnice, u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, ovaj autoput gradit će se u dva pravca Bijeljina -Sremska Rača - Kuzmin dužine oko 18 kilometara i Požega - Kotroman dužine oko 60 kilometara.

Za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin predviđeno je 225 miliona evra, a za za dionicu Požega-Kotroman 25 miliona eura. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Srbije.

To znači da krajem 2020., odnosno realnije početkom 2021. godine počinju radovi i na tom drugom prstenu auto-puta Srbija-BiH, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.