19.10.2019. 12:32
0
Sjeverna Makedonija ide u prijevremene izbore, Zaev neće dati ostavku
Lideri Evropske unije prekinuli nisu postigli sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra.

Dvije zemlje očekivale su da na samitu dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju EU, ali Evropska komisija insistirala je da budu ispunjeni svi kriteriji,no to se nije desilo. Nakon toga počele su pristizati reakcije, a pojavila se informacija da je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije podnio ostavku.

No, to se nije desilo i kako saznaje Patria iz izvora bliskih premijeru danas će u Sjevernoj Makedoniji biti najvaljeni prijevremeni izbori u ovoj zemlji, a koji bi se trebali održati u februaru 2020. godine. 

Bivši komesar za proširenje EU Johannes Hahn koji je jedan od najzaslužnijih za postizanje dogovora između Sjeverne Makedonije i Grčke oko imena, izrazio je žaljenje što Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. 

"Samo da budem jasan. Odgovornost za ovaj neuspjeh nije u zemljama koje su se s pravom nadale pozitivnoj odluci. One su sve ispunile. EU je pala zbog internih problema. To narušava kredibilitet EU i ne samo oko Zapadnog Balkana već i šire", kazao je Hahn. 


(Patria/Admir Oručević)

Makedonija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.