20.11.2019. 18:14
0
Ruski ambasador: EU i NATO su ljubomorni na to što Rusija radi u Hrvatskoj
Ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov gostovao je u intervjuu Media servisa, gdje je naglasio da je neophodno jačanje odnosa Hrvatske i Ruske Federacije. Istaknuo je da bi odnosi mogli biti samo bolji te da bi Rusija, bude li volje, mogla postati jedan od strateški važnijih partnera Hrvatskoj.

Azimov je posebno istaknuo važnost jačanja privredne saradnje i izvan 2 milijarde kubičnih metara plina, koji svaki godine dolazi u Hrvatsku.

- Ove godine očekujemo trgovinsku razmjenu od 2 milijarde dolara, ne računajući dostavu ruskog plina jer ide preko Mađarske. Svake godine Hrvatskoj dostavimo 2 miliona kubičnih metara plina i, ako će trebati, spremni smo dostaviti i više - rekao je Azimov.

Ipak nije zadovoljan odnosom privredne razmjene jer hrvatski izvoz pada i sada je nešto veći od 200 miliona eura. 

- Zainteresirani smo ne samo za farmaceutske, već i poljoprivredne proizvode kao mandarine, jabuke kruške, kao prije sankcija. Sankcije ne samo da su naštetile odnosu Rusije i EU-a, već i interesima i bilateralnoj saradnji - kazao je Azimov.

Osvrnuo se i na evropsko-rusko nadmetanje sankcijama. Napomenuo je da su nametnute nakon pritiska SAD na Rusiju i kontraproduktivne su i više štete EU zemljama.

- Zapadni partneri Hrvatske iz EU i NATO-a neobjektivno i ljubomorno gledaju na aktivnosti Rusije u Hrvatskoj. Još jednom, ne želimo stavljati prepreke članstvu Hrvatske jer je za nas to realnost. Ali smo apsolutno sigurni da ono što može Rusija niti EU ni SAD ne mogu zajedno. Zato smo spremni proširiti trgovinsko-ekonomsku saradnju. Rusija zaslužuje biti strateški partner Hrvatske, ali u hrvatskim vanjskopolitičkim perspektivama Rusija nije strateški partner što je šteta - tvrdi ruski ambasador.

Azimov se osvrnuo i na napetosti između NATO saveza i Rusije, posebno u svjetlu američkog raspoređivanja projektila srednjeg dometa u Evropi. Smatra da Rusija nije prijetnja ni EU niti NATO savezu.

- Ne razumijemo zašto NATO širi svoje aktivnosti i približava se teritoriju Rusije. Ne trebaju se zavaravati da je Rusija jača od NATO-a i ne mogu se boriti s nama, ali ako će američki projektili srednjeg dometa biti postavljeni u Evropi, morat ćemo naše rakete okrenuti prema evropskim zemljama. Vođe NATO i SAD jasno shvataju da je s vojnog gledišta Rusija najjača, ali ne želimo utrku u naoružanju i zato apeliramo na NATO zemlje - hajdemo razgovarati o zajedničkoj sigurnosti - kazao je Azimov. 

Ruski ambasador najavio je otvaranje nove ambasade te je planiran dolazak ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Na kraju je rekao da apelira na hrvatsku vladu da tokom predsjedavanja EU-om radi na poboljšanju odnosa između Rusije i EU.

- Mislim da bi hrvatsko predsjedavanje EU moglo razmisliti o koracima za pokretanje poboljšanja dijaloga Rusije i EU. To bi bilo važno za bilateralnu saradnju i takvi bi koraci ojačali ulogu i prestiž zemlja jer bi igrala ulogu mosta između istoka i zapada - zaključuje Azimov, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.