3.1.2020. 21:46
0
Sjeverna Makedonija dobila tehničku vladu
Parlament Sjeverne Makedonije izabrao je danas prijelaznu vladu koja će organizirati vanredne parlamentarne izbore, koji su dogovoreni za 12. april.

Za tehničku vladu, čiji je premijer dosadašnji ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik SDSM-a Oliver Spasovski, glasao je 101 poslanik u parlamentu sa 120 mjesta.

Spasovski je u ekspozeu rekao da u narednih 100 dana prijelaznu vladu čeka da osigura nesmetano funkcioniranje institucija, da nastavi aktivnosti koje je vlada njegovog prethodnika Zorana Zaeva započela u euroatlantskim integracijama i da organizira fer i demokratske izbore.

- Država se nalazi u izuzetno značajnom periodu kada se od nas očekuje da neometano funkcioniraju sve državne institucije. Ovo je vrijeme kada treba da se organiziraju fer i demokratski izbori, da se završe aktivnosti za članstvo u NATO-u i početak pregovora s EU - rekao je Spasovski i pozvao opoziciju da se odvaži i da bude dio tog procesa.

Tehnička vlada Olivera Spasovskog je praktično vlada lidera SDSM-a Zorana Zaeva, s tim da je opozicija, prema "pržinskom modelu", dala ministra policije i ministra za rad, a dosadašnja ministrica za rad Mila Carovska (iz SDSM-a) zamijenila vicepremijera za ekonomska pitanja Koču Anđuševa, koji je napustio vladu.

Novi ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, na prijedlog najveće opozicione partije, pripadnik je i bivši direktor Obavještajne agencije Naće Čulev, a ministrica za rad Rašela Mizrahi.

Prema "pržinskom modelu", koji je prvi put primijenjen za vanredne parlamentarne izbore 2016., opozicija je dobila i dopunske zamjenike ministara finansija, poljoprivrede i za administraciju, a vladajuća SDSM je dala dopunske zamjenike ministara unutrašnjih poslova i za rad.

Zoran Zaev je jutros, poslije dvije godine i sedam mjeseci na premijerskoj funkciji, podnio ostavku da bi omogućio da 12. aprila budu održani vanredni parlamentarni izbori, koji su lideri vodećih stranaka dogovorili nakon što Sjeverna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora s EU, prenosi Antena M.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.