16.5.2020. 10:50
0
Crna Gora: Episkop Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) pušteni su na slobodu, prenose Vijesti.

Njima je ranije bio određen pritvor od 72 sata zbog litije koja je u Nikšiću održana 12. maja, na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pušteni su i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević, prenose Vijesti.

Kada su građani koji su bili okupljeni ispred zgrade tužilaštva u Nikšiću saznali za odluku o puštanju na slobodu, počelo je skandiranje "Vladika, pobjeda" i "Nikšićani brane svetinje".

Episkopa i sveštenike građani su dočekali skandirajući "Ne damo svetinje" i "Ne damo te vladiko", ali i sa cvijećem i bakljama.

"Prvo da vam se zahvalim na podršci", kazao je Joanikije.

"Ova vaša podrška je nastavak naše borbe za svetinje. Imali smo jedan mali nesporazum sa ovim vlastima. Shvatili su koliko znači Sveti Vasilije za ovaj grad", kazao je Joanikije dok je narod skandirao "Hoćemo litije".

Episkop je kazao da moraju voditi računa o zdravlju ljudi zbog virusa, ali i da je Sveti Vasilije sačuvao narod i Crnu Goru.

Ponovio je da su htjeli da proslave praznik Svetog Vasilija kako se može, ali i da su stalno bila ta iznenađenja znajući koliko narod voli Svetog Vasilija.

Kako je kazao, "nisu smeli da povrede narod i njegova osećanja kada su videli koliko ih se skupilo i odlučili su da prođu molitvenim hodom, pa su na taj način i spasili mir u Crnoj Gori".

"Tek su nastali problemi kada se ova vlast umešala", kazao je Joanikije.

Zamolio je narod da ne skandiraju ružne riječi i uvrede i dodao da su policajci bili više nego korektni i profesionalni i da su oni "deo čestitog naroda koji pošteno rade da zarade svoju koru hleba".

"Moramo biti realni ljudi. Mora se od nečega živeti. Čudim se našim vlastima, kao da im je jedini problem vera i crkva. Žao mi ih je, em povremeno ratuju sa Njegošem, a sad su počeli i sa Svetim Vasilijem", kazao je Joanikije.

Kako je rekao, "Sveti Vasilije okuplja narod oko ćivota i stiže da pomogne svima".

"Svi su bili svedoci vaše odanosti crkvi, veri i Svetom Vasiliju. Ova će borba da traje i treba se spremiti na dugu borbu", kazao je Joanikije, a narod je ispratio povicima "Hoćemo litije".

"Hoćemo slobodu vere, da se poštuje Ustav i zakon. Mi ćemo se boriti i za slobodu vjere i za ljudsko dostojanstvo i za čast i slobodu svakog čoveka. Pošto će ovo dugo da traje da se polako raziđemo. Biće još dana. Neka se ova borba nastavi istinom i pravdom i ljubavlju prema našoj otadžbini i ljubavlju prema Gospodu", poručio je Joanikije.

Nakon što su Joanikije i sveštenici otišli, članovi Bratstva pravoslavne omladine Svetog Vasilija i crkvenih horova očistili su dvorište gdje su građani proveli 16 sati.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić rekao je novinarima da Joanikiju i osmorici sveštenika neće biti produženo zadržavanje, a o detaljima će biti reči na konferenciji za novinare koja je zakazana za 10 časova.

Joanikije i sveštenici su nakon puštanja iz pritvora došli među građane.

Ispred tužilaštva u Nikšiću nalazilo se više hiljada građana koji su se tu okupili u znak protesta zbog hapšenja Joanikija i sveštenika.

U Ulici Nikole Tesle, ali samo u dijelu gde se nalazi zgrada suda i tužilaštva i gde su građani, nije bilo ulične rasvjete, navode Vijesti. Građani su pokušavali da mobilnim telefonima koliko-toliko osvetle dio ulice gde se nalaze, piše N1 Srbija.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.