28.5.2020. 14:47
2
Hrvatska otvara granice za turiste iz 10 evropskih zemalja, ali ne i za državljane BiH
Na današnjoj sjednic Hrvatske vlade premijer Andrej Plenković je najavio potpuno otvaranje granica za građane 10 evropskih država. Među njima nema BiH, ali ni Srbije, kao prvih susjeda.

Razlog za ovo otvaranje je poboljšanje situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

- Uspjeli smo u prvom poluvremenu pobijediti epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmijenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku. Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu -kazao je Plenković.

Očigledno, Hrvatska će probati privući turiste iz ovih 10 država.

Što se tiče BiH, do 15 juna je zabrana ulaska državljana BiH u tu zemlju. Naravno oni se odnose samo na one državljane BiH koji imaju samo bh. pasoš, ali ne i hrvatski. Oni sa dvojnim državljanstvom mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, naravno uz pokazivanje hrvatskog pasoša.

Oni koji imaju samo bh. državljanstvo u Hrvatsku mogu ući samo ako imaju poslovne ili neodgodive privatne obaveze, uz obavezno podastiranje dokaza o neophodnosti ulaska u Hrvatsku, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.