13.6.2020. 20:40
0
Penderovski: Ukidamo vanredno stanje | Zaev: Hitno održati izbore
Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da neće produžiti vanredno stanje uvedeno radi suzbijanja širenja epidemije koronavirusa i pozvao lidere stranaka na sastanak o održavanju parlamentarnih izbora.

"Mislim da ne postoji potreba za novim vanrednim stanjem”, rekao je Pendarovski u televizijskom obraćanju građanima, prenosi Reuters.

Tridesetodnevno vanredno stanje uvedeno je u martu a zatim je dva puta produženo za po 15 dana zbog povećanja broja oboljelih.

Vanredne mjere uključivale su zatvaranje granice, zabranu javnog okupljanja i odlaganje parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april.

Novi datum održavanja izbora nije određen ali je Pendarovski rekao da su izbori neophodni i u doba koronavirusa koji neće skoro nestati kako bi se dobio „funkcionalan parlament i legitimna vlada”, prenosi Tanjug.

Sa njim je saglasan i premijer u odlasku Zoran Zaev, koji je netom nakon objave Penderovskog na Twitteru poručio: Izbori su hitno potrebni da se naša zemlja i naši ljudi bolje suoče sa zdravstvenom i ekonomskom krizom, kako bi jesen dočekali sa potpuno pripremljenim institucijama".

"Zato su nam izbori potrebni što prije - ne zbog samog datuma ili zbog stranačkog ega", poručio je Zaev.

Podsjećamo, nekoliko sastanaka stranačkih lidera sa predsjednikom Sjeverne Makedonije o datumu izbora nije urodilo plodom.


(Patria)

Makedonija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.