2.7.2020. 11:12
0
Ljajić: U toku procedura za dolazak ljekara iz BiH
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u toku procedura u vezi sa dolaskom medicinskog osoblja iz BiH kao pomoć u Novi Pazar, gdje je proglašena vanredna situacija zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom.

- Procedura je u toku i očekujemo imena ljekara (iz BiH). Neophodno je da se sprovede procedura, da predamo zahtjeve Ljekarskoj komori Srbije i da oni dobiju privremene licence. Očekujem da će ta procedura biti u kratkom vremenu završena-  rekao je Ljajić za RTS.

Ljajić je istaknuo da u Novom Pazaru ima dovoljno lijekova, opreme i medicinskog materijala, da u kovid bolnici trenutno ima 42 ljekara i medicinskog osoblja. 

On je naveo da su u Novom Pazaru hospitalizovane 104 osobe, a da je prije nekoliko dana bilo 123 pacijenta na različitim odjeljenjima.

- Čitava ova situacija nije nastala zbog toga što neko nije imao masku, rukavice, vizir ili toplomjer, nego zato što se ogroman broj ljudi u kratkom periodu u zakašnjeloj fazi upale pluća javio u bolnicu, a tamo je već ušla infekcija i ljekarski kadar je bio već desetkovan- rekao je Ljajić. 
On je ocijenio da se stvorila "mikrosituacija koja se već dogodila u Italiji, na svu sreću sa daleko manjim posljedicama".

Ljajić je opovrgao informacije o smrti tri člana porodice u Tutinu u roku od 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom.

On je pročitao poruku člana porodice Suljović, koji je potvrdio da su mu otac, majka i sestra preminuli u roku od 24 sata, ali da je od posljedica zaraze preminula jedino sestra, koja je živjela u drugom mjestu, a umrla je u bolnici. 

-Taj čovjek istakao je da njegov otac koji je imao 89 godina nije preminuo od virusa, a da je majka, stara 76 godina, preminula od infarkta prilikom jutarnje molitve-  rekao je Ljajić.

Komentarišući vijest da su u Sjenici od posljedica virusa korona preminule dvije osobe, koje nisu primili na liječenje u užičku bolnicu nakon čega su se sanitetom vratili u Sjenicu, Ljajić je rekao da, nažalost, ima potvrdu da se to zaista dogodilo. 

Odgovarajući na pitanje kada u Novi Pazar stiže medicinsko osoblje iz Turske, Ljajić je rekao da informaciju o mogućem dolasku turskog medicinskog osoblja sada "prvi put čuje".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.