11.7.2020. 21:55
0
Okupljanja širom Srbije, u Beogradu podrška novinarima
Građani se širom Srbije već pet dana okupljaju na protestima kako bi iskazali bunt protiv vlasti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i upravljanja krizom oko koronavirusa. Demonstracije su poslije Beograda zahvatile mnoge gradove, a večeras su protesti počeli u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Novinari su proteklih noći bili meta, danas u Beogradu imaju obezbeđenje.

Kako javlja reporter N1, u Pionirskom parku i na Trgu Nikole Pašića u Beogradu okupilo se tek nekoliko desetina ljudi koji za sada posmatraju protest vjernika ispred skupštine.

Agencija Beta prenosi da se na Trgu slobode u Novom Sadu okupilo oko 500 građana koji su krenuli u protestnu šetnju. Okupljene i večeras predvodi aktivista i član Združene akcije "Krov nad glavom" Miran Pogačar. Većina okupljenih u Novom Sadu nosi zaštitne maske, a organizatori su i danas pripremili improvizovano mobilno ozvučenje. Skup je za sada miran.

Osnovni zahtjevi protesta u Novom Sadu su ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Građani traže i ostavke Kriznog štaba, preusmjeravanje novca medicinarima i povratak na posao građana otpuštenih tokom pandemije.

Poslije incidenata tokom protesta u srijedu, građani su u četvrtak održali mirne proteste. U petak uveče oko 1.000 demonstranata pokušalo da blokira autoput ka Beogradu, ali su od toga odustali jer je policija postavila kordon kod Kaćke petlje na samom izlasku na autoput.

 

 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.