12.7.2020. 17:47
0
Loša sezona na Jadranu: U ovim mjestima najviše pate za Bosancima
Odmah ćemo u glavu: naše statističko istraživanje iznjedrilo je dva neosporna zaključka. Prvi vrišti iz naslova: braća Česi spašavaju sezonu. Prvi put nakon dugo godina ova je nacija najbrojnija na Rivijeri, i to ne samo u nekom malom pitoresknom Bratušu ili Drašnicama, nego u apsolutno svakom mjestu izuzev Makarske.

Piše to Slobodna Dalmacija, analizirajući turističku sezonu na Jadranu. 


U ovoj situaciji vidljivo je koliko je Makarska kao destinacija ovisna o tržištima bez kojih smo sada ostali, piše list. 

Poljaci kao broj jedan su desetkovani, Skandinavaca uopće nema (a lani su na 1.7. Norvežani bili na drugom mjestu te Šveđani na petom!), a najveći minusi bilježe se upravo zato jer nema gostiju iz BiH, koji su inače iznimno brojni i na području Općine Gradac gdje su lani na ovaj datum bili druga najbrojnija nacija.

Lani su u Makarskoj Bosanci bili na četvrtom, gotovo pa trećem mjestu na ovaj datum, a u prvom dijelu srpnja vjerojatno bi i premašili Čehe. I Baška Voda je ovisna o ovom tržištu koje je bilo lani na trećem mjestu sa 16 posto u ukupnoj brojci, dok su u Podgori gosti iz susjedne BiH bili na petom mjestu u lipnju.

"Postoji svojevrsna tradicija koja seže još u vrijeme bivše države kada su naši gosti iz BiH dolazili u ondašnja odmarališta i ta se navika sačuvala, pa je jasno da o njihovom tržištu dosta ovisimo. Pozdravljam odluku otvaranja granica s BiH i nadam se da se neće zatvoriti nakon izbora", kaže gradački načelnik Matko Burić

Direktor tamošnjeg TZ-a Davor Andrijašević kaže kako stvari ipak nisu crne kako se prikazuju.

"Pa mi smo ostvarili 30 posto čak i bez BiH gostiju, tako da ne stoje zloslutne tvrdnje po medijima. No, mene više brine jedna druga stvar, a to je da gosti iz Češke vlakom stižu u Rijeku, umjesto da su ih preusmjerili na njihovu tradicionalnu destinaciju koju su uvijek birali pored Istre i Sjevernog Jadrana, a to je, preko Splita, upravo Makarska rivijera", veli Andrijašević.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.