12.7.2020. 21:07
0
Iznajmljivači u Dubrovniku cijene spustili i do 60 posto, ali turista nema
Dubrovački iznajmljivači objekata za ljetovanje tvrde da su cijene spustili i do 60 posto, ali da uprkos tome nemaju turista. Neki od njih su upozorili na posljedice izostanka gostiju i iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja ugostitelja u Dubrovniku i vlasnik taverne Otto Ante Vlašić ukazao je da trenutni prihodi neće biti dovoljni ni za pokrivanje osnovnih troškova. Kako je kazao, potrebno je ostvariti najmanje 20 posto prometa u odnosu na prošlu sezonu da bi se osnovni troškovi podmirili, ali to nije slučaj, piše Dubrovački dnevnik.

"Većina mojih kolega ostvaruje promet i prihode u visini do 10 posto u odnosu na one prošlogodišnje. Otprilike se to poklapa i s brojem gostiju koji dolaze u Dubrovnik, o čemu podatke redovno primamo od Turističke zajednice grada Dubrovnika. Možda je taj postotak čak i nešto manji jer smo izgubili dnevne izletnike, primjerice iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te kruzerske goste", rekao je Vlašić.

Smatra da se za novonastalu situaciju niko nije pripremio. Podsjetio je da je za ovu turističku sezonu bilo obećavano smanjenje PDV-a, što bi ugostiteljima bila dodatna olakšica.

"Ljudi su ušli u velike investicije koje im se sada neće isplatiti. Očekivali smo kako će se od juna situacija znatno promijeniti, no to se nije dogodilo. Primjerice, moj lokal je u junu poslovao u visini od pet posto prihoda u odnosu na juni prošle godine. Najmanje štete imaju ugostiteljski objekti koji rade tijekom cijele godine i koji uglavnom poslužuju piće, neki od njih rade na 30 posto od uobičajenog prometa, a neki i na 50 posto, što je dosta više, ali takva su tek dva ili tri lokala u Dubrovniku", izjavio je Vlašić.

On se nada da će se situacija poboljšati od 15. jula kada bi, prema najavama, u Dubrovnik trebalo slijetati više aviona.

Tvrdi da su pojedina ljetovališta u Grčkoj, Italiji i Francuskoj skoro puna dodavši da se to dešava uprkos tome što je epidemiološka situacija u ovim zemljama lošija u odnosu na onu u Hrvatskoj.

Potpredsjednica strukovne grupe turističkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i vlasnika turističke agencije Slavica Grkeš naglasila je da promet njene agencije do 1. jula pao za 94,67 posto.

"Što se tiče iznajmljivanja, više rezervacija bilježimo na Mljetu i Pelješcu nego u Dubrovniku, a one koje se odnose na Dubrovnik su uglavnom last minute noćenje i za jedinice koje imaju parking. Prodaje se najjeftiniji i najluksuzniji smještaj koji imamo u ponudi", ispričala je.

Govoreći o cijenama, izjavila je da su ih skoro svi spustili, a neki čak i do 60 posto. Kako je kazala, neki su odlučili i svoje stambene jedinice iznajmljivati u turističke svrhe. Navela je da je 20 posto smještajnih jedinica za turističko iznajmljivanje zatvoreno.
  

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.