14.7.2020. 10:10
0
Doc. dr. Umihanić nakon boravka u Sandžaku: Prošlo je vrijeme preporuka, a došlo vrijeme zabrana u BiH!
Doc. dr. Šekib Umihanić sa Univerzitetsko Kliničkog Centra u Tuzli rekao je u gostovanju na N1 televiziji da su maska i odstojanje neophodni u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Naglasio je i kako se u zadnje vrijeme pojavile lažne informacije, odnosno pita se da li korona virus uopšte postoji, te rekao kako se takvim stvarima nastoji omalovažiti sav trud kojim zdravstveni radnici i armija profesionalaca nastoje da pomogne stanovništvu.

- Imam osjećaj da je došlo do zasićenja u stanovništvu zbog situacije i smatram da bi sve mjere trebalo pooštriti. Mislim da je prošlo vrijeme preporuka i da je došlo vrijeme zabrana. Ono što se u Srbiji dešava je jasan rezultat šta se desilo zbog nepoštivanja preporuka. Poznavajući kolege i zdravstveni sistem Srbije, smatram da imaju dobar, ali imaju i vojsku koju su stavili na raspologanje ali je došlo do znatno većeg broja oboljelih, kazao je doktor.

Doc. dr. Umihanić je rekao i šta bi on zabranio te potcrtao kako bi to bila masovna okupljanja.

- Kafane, tržni centri, parkovi su puni, i sve to dolazi do neminovnosti da moramo ograničiti i radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Sve te mjere koje se preporučuju su ograničenog tipa i smatram da sve te mjere treba da budu rigorznije i ako se desi, a dešava se iz dana u dan povećanje broja zaraženih, da ćemo morati uvesti neke mjere, naglasio je.

Umihanić je za N1 prenio informacije koje je zatekao u Novom Pazaru i kakva je trenutna situacija u tom gradu kada je u pitanju borba protiv koronavirusa, s obzirom da je i on bio u timu iz Tuzle koji je išao u Srbiju kako bi pomogli tamošnjim kolegama.

- Naša dva tima su išla u Novi Pazar - iz Tuzle i Sarajeva. Ja sam dan ranije otišao u službenu posjetu. Tužno je stanje tamo. Opšta bolnica u Novom Pazaru je proglašena Covid bolnicom i tamo je formirana i poljska bolnica. Hirurgija i ginekologija su jedina odjeljenja koja rade u Opštoj bolnici, a sva ostala su pretvorena u Covid odjeljenja. Zaštitnih odijela ima dovoljno, ali je primjetan nedostatak osoblja. Dio je bolestan, a dio umoran i iz tih razloga smo uputili naše stručnjake u Novi Pazar. Primijetio sam da je loša putna infrastruktura tako da je teško komunicirati između zdravstvenih ustanova u Sandžaku. Informatizacija nije sprovedena na nivou radiologije. Mi imamo dobre doktore u tom polju i ta vrsta pomoći i intervencije u tim softverima bi znanto pomogla u radu kolegama u Sandžaku. To znači da bi oni mogli sve te snimke da snime i nakon digitalne obrade da pošalju i konsultuju bilo koga pa i nas. Lijekove imaju, zaštitna odijela imaju, kao i anesteziologe, interniste, pulmologe, kazao je.

Srbija planira kolektivnu vakcinaciju stanovništva protiv sezonske gripe, a doc. dr. Umihanić je rekao kako ta informacija govori koliko su kolege u Srbiji profesionalne i kako rade stvari na vrijeme. 

- I mi na UKC znamo da se sad počinje sa aktivnostima oko evidencije ko treba da se vakciniše. Mora se provesti i procedura nabavke vakcina. Obavljali smo anketu između zdravstvenih radnika ko želi da se vakcniše. Svakako bi se trebalo zaštititi od sezonske gripe, tako se pomaže stanovništvu. A šta mi dobivamo sa vakcinacijom od gripe? Apsolunta zaštita ne postoji ali postoji da svi oblici koji se pojave budu blaži. Svakako opravdano i to bi trebalo sada i da se prijavi kod nas ko je zainteresovan, istakao doktor Umihanić.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.