21.7.2020. 9:22
0
Plenković: Nakon usvojenog paketa u Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura
Nakon četiri dana pregovora Evropska unija je postigla dogovor o paketu pomoći koji iznosi 1,83 biliona eura i trebalo bi da pomogne članicama da se izbore s ekonomskim posljedicama koje je donijela pandemija. Od toga će Hrvatska dobiti 22 milijarde eura.

Iz Fonda za oporavak i sedmogodišnjeg budžeta o kojem su članice Evropske unije također pregovarale, Hrvatskoj će na raspolaganju biti 22 milijarde eura, potvrdio je jutros na svom Twitter profilu premijer Hrvarske Andrej Plenković.

On je napisao da je ovih "22 milijarde eura garancija da će biti brzog privrednog oporavka i daljeg razvoja države".




Više od četiri dana je pregovaralo 27 članica Evropske unije o "Next Generation EU" paketu oporavka, ali i o usvajanju sedmogodišnjeg budžeta EU. Ukupno dogovoreni paket je težak čak 1,824 biliona eura, od toga je za fond pomoći planirano 750 milijardi eura, a za sedmogodišnji budžet 1074,3 milijarde eura.

Maratonski pregovori su bili burni prethodnih dana. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je čak lupao šakom i to sve zbog stava "štedljive četvorke" koju čini pet država (Nizozemska, Austrija, Finska, Švedska i Danska), a na drugoj strani rasprave bile su one države koje je pandemija teško pogodila.

 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.