2.8.2020. 8:08
0
Predrag Kon: Situacija je stabilizovana, ali je neophodan oprez
Epidemiolog iz Srbije Predrag Kon ocijenio je da je došlo do blagog smanjenja broja zaraženih koronavirusom, kao i broja pacijenata na respiratorima i da je situacija stabilizovana, ali da je rizik i dalje visok u Beogradu.

"I u Beogradu je došlo do postepenog smanjenja registrovanih slučajeva kao i pregleda u ambulantama, smanjen je prijem u Covid bolnicama. Takve situacije smo imali i ranije tako da je neophodan oprez da nam se ne ponovi ono što se već dešavalo", rekao je Kon gostujući u Dnevniku RTS.

On je dodao da je epidemiološka situacija u Beogradu nesigurna i da je malo potrebno da dođe do velikog pogoršanja ako bude masovnih događaja.

Kon je rekao da u svakih 100.000 ljudi ima bar 100 koji nose virus i od njihovog ponašanja i poštovanja mjera svih građana zavisi kakva će biti slika za nedjelju dana.

Kada je riječ o vakcinama, Kon je istakao da su sve još u fazi ispitivanja i da se o vakcini može govoriti tek kada neka od njih uđe "u treću fazu".

O tome kako će izgledati nova školska godina odlučivaće, kazao je, medicinski dio kriznog štaba i Vlada.

"I vlada se mijenja pa će možda i krizni štab da se mijenja, to bi bilo očekivano", rekao je Kon.

On smatra da bi za mlađi uzrast učenika bilo bitno prisustvo u školi, naročito za prvi i drugi razred, a da stariji učenici mogu da kombinuju online nastavu i odlazak u školu, ali da će se o tome tek raspravljati.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.