19.8.2020. 8:41
0
Hrvatsku tokom vikenda napustilo 10.000 Austrijanaca
U prvih deset dana avgusta Hrvatska bilježi turističke brojeve na nivou od 70 odsto u istom razdoblju lani. Konkretno - ostvareno je više od milio dolazaka i više od sedam miliona noćenja. To su rezultati koje prije dva mjeseca, kad predsezone praktično nije ni bilo zbog pandemije, nitko nije očekivao.

Nakon odluke austrijskih vlasti koja od danas traži od svih povratnika iz Hrvatske negativan test na koronu ili da se u roku od 48 sati od povratka u zemlju testiraju, saznaje se kako je iz Hrvatske tokom vikenda otišlo 10.000 austrijskih državljana.

Naime, u nekoliko dana je otišla četvrtina Austrijanaca, podaci su e-visitora. Prema njima je u petak u Hrvatskoj boravilo oko 40.000 Austrijanaca, dok ih je u Hrvatskoj u ponedjeljak boravilo 30.000.

"U vremenskom razdoblju od 14. do 16. avgusta 2020. u Republiku Hrvatsku ušlo je 9.670, a izašlo 7.291 državljana Republike Austrije", stoji u odgovoru MUP-a za Index.

U Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) Indexu su rekli da je najviše austrijskih turista u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

"Odluka austrijskih vlasti da je od danas po povratku iz Hrvatske potrebno predočenje testa na COVID-19 ili odlazak u samoizolaciju, sigurno će doprinijeti smanjenju turističkog prometa s tržišta Austrije u narednom razdoblju. Riječ je o tržištu koje se u dosadašnjem dijelu kolovoza nalazi na šestom mjestu s ostvarenih više od 650.000 noćenja što je oko 60 odsto lanjskog rezultata u istom razdoblju. Što se tiče jula, s tržišta Austrije ostvarili smo više od milion noćenja što je 55 posto u odnosu na juli prošle godine", odgovorili su u HTZ-u.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma koja okuplja najveće hrvatske hotelijere, rekao je kako se procjenjuje da je polovina Austrijanaca koji su napustili Hrvatsku otišla zbog odluke svoje vlade dok je ostatku vjerovatno završio godišnji odmor.

"Svatko ima pravo donositi odluke za sebe, no sredinom svibnja, kad se počelo govoriti o putovanjima, i kad su se definirali režimi za putovanja, Europska komisija je tad rekla da bi se isti trebali definirati bez ograničenja za područja koja imaju sličnu epidemiološku situaciju i da se ne bi smjele događati diskriminacije. Austrija je u jednom trenutku definirala mogućnost putovanja prema Italiji i Španjolskoj prema pojedinim regijama, a za nas to nisu donijeli. Naime, postoje dijelovi Hrvatske poput Istre i Kvarnera gdje je epidemiološko stanje puno bolje nego u Austriji", kazao je Ostojić, prenosi N1.


(ADmir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.