9.9.2020. 18:45
0
NUNS razočaran potezom Tužilaštva: Odbili prijavu novinarke koju su napali prijatelji mladog Vučića
Nezavisno udruženje novinara Srbije je veoma zabrinuto zbog odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu protiv nepoznatih muškaraca koji su na brutalan način ugrozili fizičku sigurnost novinarke KRIK-a Bojane Pavlović u trenutku dok je ona radila svoj posao.

NUNS se nada da ova, u najmanju ruku, nerazumna odluka Tužilaštva nije znak da će i ovaj slučaj ataka ne medijske uposlenike ostati bez sudskog epiloga, odnosno da će ući u arhivu brojnih primjera verbalnih i fizičkih napada na novinare u Srbiji čiji su počinioci ostali bez bilo kakvih sankcija.

U svakom slučaju, rješenjem o odbačaju krivične prijave još jednom se javnosti šalje poruka da je u Srbiji moguće bez posljedica fizički i verbalno nasrtati na novinare i druge medijske uposlenike.

Iz NUNS-a podsjećaju da su redakcija KRIK-a i novinarka Bojana Pavlović podnijeli krivičnu prijavu protiv sedam neidentifikovanih muškaraca iz okruženja sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su novinarku presreli, okružili je, fizički nasrnuli na nju oduzimajući joj mobilni telefon, i pritom nad njom provodili mentalni teror.

To se desilo početkom juna ove godina nakon što je novinarka fotografisala predsjednikovog sina kako sjedi u jednom kafiću na beogradskom Cvetnom trgu u društvu sa kontroverznim Aleksandrom Vidojevićem, kojeg je policija označila kao člana tzv. Kavačkog klana.

Novinarku Pavlović legitimisale su osobe koje su se predstavili kao službena lica, saopštili joj da će biti privedena. Nedugo nakon toga, novinarki je prišlo još nekoliko lica, a jedan iz grupe joj je istrgao iz ruku mobilni telefon. Novinarki je telefon vraćen i ona je puštena tek pošto je grupi prišao pomenuti Vidojević i naredio da se to učini.

Na žalost, sve ovo nije bilo dovoljno tužiocu Vojkanu Iliću da podigne optužnicu protiv nasilnika, nejasno i nepotpuno utvrdivši da novinarka nije bila ugrožena nego da je imala "subjektivni osjećaj ugroženosti". Tužilac pri tome nije saslušao niti jednog od onih koje je novinarka imenovala u krivičnoj prijavi.

"Takođe, očekujemo da će Više tužilaštvo ukoliko žalba bude podnijeta, učiniti sve što je moguće kako bi se stvorili uslovi da nasilnici odgovaraju za ugrožavanje sigurnosti novinarke Bojane Pavlović", kažu iz NUNS-a.


(Patria)

Srbija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.