21.9.2020. 22:28
0
Grenel odlikovan na Kosovu, pa došao u Beograd
Delegacija američke vlade, predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom stigla je u Beograd, nakon posjete Prištini, a na aerodromu su ih dočekali premijerka Ana Brnabić i ambasador SAD Entoni Godfri.

Američku delegaciju u utorak će primiti predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Ana Brnabić.

Prije tog susreta, u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu Entonija Godfrija (Anthony Godfrey) bit će održan sastanak delegacije SAD sa delegacijama poslovnih zajednica Srbije i Kosova.

Predstavnici američke korporacije bi u utorak i srijedu trebalo da imaju i sastanke i sa predstavnicima Privredne komore i Ministarstva finansija.

Otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije, nova ulaganja Amerike u region - trebalo bi da budu teme razgovora srpskih i američkih zvaničnika.

Da je nova kancelarija američke međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC u Beogradu spremna, saopšteno je u ponedjeljak predveče i iz Ambasade SAD.

Boler je ranije najavio da će delegacija pripremiti otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu, kako je predviđeno sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije koji je potpisan 4. septembra u Vašingtonu.

Ranije danas, američka delegacija potpisala je sporazum u Prištini. Boler i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se potvrđuje namera DFC-a da pomogne podsticanje investicija između SAD i Kosova.

"Očekuje se da će novi Sporazum o podsticaju ulaganja između Kosova i SAD pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja SAD-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi podrške Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima", navodi se u izjavi potpisanoj u okviru posjete američke delegacije Prištini.

Predsjednik Kosova Hašim Tači odlikovao je u ponedjeljak uveče specijalnog predstavnika američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela medaljom za zasluge. Tači je Grenela odlikovao za izvanredan doprinos dijalogu i postizanju sporazuma u Vašingtonu 4. septembra.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.