27.10.2020. 21:56
0
Kon: Maske jedina barijera za koronavirusa
Beograd je najveće žarište koronavirusa i ovo do sada nismo vidjeli, upozorio je večeras epidemiolog i član Kriznog štaba u Srbiji Predrag Kon, naglasivši da vremena za uvjeravanja više nema i da su maske jedina barijera koja će spriječiti dalje širenje virusa.

"Današnji visok broj novozaraženih nije neočekivan, ali je situacija posebno kritična u Beogradu, imamo ozbiljan skok posebno, danas 590. To se nije dešavalo, bar ne do sada. Povećan je broj onih koji se javljaju u Covid ambulante kao i onih koji imaju sumnju pa rade bris. I kod njih je oko 40 posto pozitivnih", naveo je Kon u Beogradskoj hronici Radio-televizije Srbije (RTS) i naglasio da se "situacija ubrzano pogoršava".

Kon je rekao da medicinski dio Kriznog štaba donosi preporuke o kojima na kraju odlučuje Vlada, i da su inspekcije i komunalna služba na terenu, ali da se i dalje organizuju zabave.

"Ne spominjemo mi zabave slučajno, jer nemate prenošenje po školama. Jedino što vidimo jeste da sve kreće od zabava, raznih skupova, privatnih proslava", upozorio je Kon. On je naglasio da će, "ako ne postoji barijera, odnosno maske, morati da se uradi nešto drugo", sugerišući da maske treba nosti i napolju" i da, ako se to ne bude poštovalo, "onda mora da se mijenja zakonski okvir".

"Imate pravnike koji kažu da to ne može osim u vanrednom stanju. Ja to gledam sa više očaja i brige jer nisam u stanju da pomognem, jer nije to moja profesija. Može sve, ali treba vremena, a mi ga više nemamo", rekao je Kon i poručio: "Ljudi, nemojte da ulazite u gradski prevoz i zatvorene prostore bez maski. Ne znam drugo, a ni drugi ne znaju".

On je upozorio da će "narednih sedam dana biti loši" i da će "povećanja smrtnih ishoda tek doći".

"Efektivnost je bila fenomenalna u vanrednom stanju i tada sam rekao da epidemija ne može drugačije da se rješava. Ostajem pri tom stavu, bez obzira na kritike", naglasio je Kon.

Povodom aktuelne epidemiološke situacije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se, kako je najavljeno, u Palati Srbija sastati sa rukovodiocima svih Covid bolnica u zemlji. 
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.