20.11.2020. 8:12
0
Preminuo srpski patrijarh Irinej
Patrijarh srpski Irinej preminuo je danas u 90. godini u VMC Karaburma od posljedica zaraze koronavirusom.

Patrijarh Irinej je bio 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Irinej je rođen u Vidovi, selu koje se nalazi u blizini Čačka, 1930. godine. Njegovo svetovno ime je Miroslav Gavrilović. U rodnom mestu je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju je završio u Čačku. Bogosloviju, koju je učio u Prizrenu, je završio 1951. godine. Zatim je otišao u Beograd, gdje je stekao fakultetsku diplomu na Bogoslovskom fakultetu.

Irinej se zamonašio 1959. godine. Primio je monaški čin od patrijarha srpskog Germana u manastiru Rakovici. Te iste godine, u crkvi Ružica ispod Kalemegdana, je rukopoložen u jerođakona i jeromonaha.

Irinej je za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran 22. januara 2010. godine poslije četiri glasačka kruga i nasumičnim biranjem jedne od tri cedulje sa imenima kandidata za izbor patrijarha u najužem izboru.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.