1.12.2020. 16:08
0
Srbija: Predstavio se kao košarkaš, oteo dijete i pokušao ga silovati
Nekoliko mjeseci poslije otmice male Tijane Jurić, na košarkaškom terenu u jednom školskom dvorištu 2014. godine otet je i jedan devetogodišnji dječak iz Srbije. Oteo ga je mlađi punoljetnik, koji mu se predstavio kao košarkaš Partizana, očigledno sa pričom, koja je prijala dječakovim ušima.

Smjestio ga je u auto, dao mu sok i odveo ga... Dječaka nije bilo dva, do dva i po sata. Za oca i majku vječnost. Dječak danas ima 16 godina, posljedica ima, iako ih vješto krije, a mladić koji mu je unakazio djetinjstvo, a možda i život, osuđen je na dvije godine, zbog nepostojanja kazne za pokušaj silovanja, piše Telegraf.rs.

Sve počelo na terenu
Ovu priču je ispričala majka otetog dječaka na konferenciji "Bezbjednost i odgovornost 2020" u organizaciji Fondacije "Tijana Jurić". Lik majke je bio zaštićen s obzirom na iskustvo dječaka, njegove godine i posljedice.

- Sve se desilo na košarkaškom terenu, u školskom dvorištu. Otmičar je došao na teren sa odličnom pričom. Rekao je da je on košarkaš Partizana, tako da je uspeo u svojoj nameri. Taj način na koji je moj sin otišao sa njim, bila je kao neka vrsta nagrade koja je usledila nakon tih nekih manipulacija na terenu. Kada je otišao sa njim u kola, dešavao se haos, koji je on posle nama prepričavao - priča ova majka.

Dječak je, kako je rekla ona, dobio sok u kojem je bila neka vrsta antidepresiva.

- Da bi ga omamio, da bi uspeo u svoj nameri. Međutim, sin je nekako, na sebi svojstven način uspeo da se izbori. Da li je to ostavilo posledice, videćemo. Uglavnom, nama se tada dogodio najveći haos u životu. Osećaj bespomoćnosti kada ne možete da pomognete svom detetu. Morate da idete po redosledu, da prijavite policiji nestanak. Tada se nestanak mogao prijaviti tek 48 sati nakon nestanka, međutim, zahvaljujući prijatelju koji je radio u policiji, uspeli smo da dođemo do gradskog supa. Ta agonija je trajala dva, tri sata ali za nas je bila večnost. Jako teški momenti. I sada kada pričam o tome nije mi svejedno - ispričala je ova majka na online konferenciji o bezbjednosti djece  Fondacije "Tijana Jurić".

Ova životna epizoda, koju nikome ne bi poželjeli, dogodila se iste godine kada i nestanak i monstruozno ubistvo Tijane Jurić. Zato i kaže da se i sama policija možda odazvala samo zato što se par mjeseci ranije dogodila Tijana.

- Naših 2,5 sata je bilo predugačko. Da je bio drugačiji sistem, da imamo Amber alert sistem, bilo bi sve brže rešeno. Sve se završilo sa srećnim krajem. Vratio ga je otmičar. Mlađi punoletnik. Bilo mu je to prvo delo. Dete je imalo posledice u tom momentu. Čak smo bili hospitalizovani u Institutu za majku i dete, s obzirom na to da nisu znali koju je dozu leka popio. Pričali smo sa svim specijalistima - prisjeća se ova majka:

Dijete pokazuje bunt
- Sudstvo je malo zakazalo. Predmet je bio u fioci dve godine. Nažalost, dobio je samo 2 godine jer u našem članu ne stoji pokušaj silovanja. Sada moj sin već ima 16 godina, priča o tome, međutim, ponekad, svoj bes izražava na svoj način, kroz bunt. Kada je bio mlađi imao je strah i da prođe kroz taj kraj gde živi taj otmičar. Dete kao dete možda sve to ne ispoljava, nekako se nosi sa svime, ali pokazuje taj svoj bunt.

Priča ove majke je primjer da i dečaci mogu da budu žrtve.

- Način na koji može da se vrbuje dete je u ovom slučaju bio na nivou. Kazna koju je dobio, kazna je koju ne zaslužuje. Dobro sam izgurala da makar dođe do suda, da ga ne proglase ludim i radno nesposobnim. Ali, možda je on i dalje na ulici. Da Amber alert postoji, možda se na tako nešto ne bi ni usudio - zaključuje ova majka.

Nakon nje na konferenciji je govorio i osnivač Fondacije, Igor Jurić, upravo o značaju uvođenja sitema za uzbunu Amber alert u Srbiji. Fondacija je priču o uvođenju Amber alerta pokrenula još 2015. godine, a prije desetak dana počela je kampanja da se ona pokrene sa mrtve tačke.

Istakao je da u zemljama u kojima postoji ovaj sistem, nestalo dijete se u više od 90 posto slučajeva vrati kući.

- U drugim zemljama ovaj sistem pokreće se dva do tri puta godišnje. I mi možemo da uvedemo ovakav sistem. Ništa nije komplikovano. Samo treba ljudi koji vode državu da pokažu želju da žele da brzo pronađemo decu, da donesu jednu takvu odluku i da Amber alert zaživi u Srbiji - objasnio je Jurić.

Amber Alert
S obzirom na to da se često spominje da nestanci i otmice djece u Srbiji nisu česte, postavio je pitanje koja je norma da se uvede ovaj alarm:

- Da li treba da nestane 10 dece godišnje pa da se uvede Amber alert? Zaista je interes svih nas da se uradi nešto i preduprede tragedije. Ne želim da se desi Tijana, ne želim da se desi Barbara.

Jurić je pričao i o tome kako djeca treba da se ponašaju kada dođe do otmice, istakao koliko je bitno da budu iskreni sa roditeljima, da ne kriju od roditelja bitne stvari. I roditeljima je poručio da se zapitaju da li znaju ko su najbolji drugari njihove dece, gdje se okupllaju, koje su im navike, imaju li brojeve telefona njihovih drugara.

Na konferenciji su razni stručnjaci pričali i o lažnim nestancima djece, moglo se čuti i kako, između ostalog, djeca bježe od kuće i zbog dobijene četvorke u školi, pričalo se i o trgovini, kako razvod braka utiče na mališane...


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.