30.12.2020. 15:07
0
Kome ovo treba: Instagramom se širi lažna vijest o upozorenju na novi razoran zemljotres
Nakon jučerašnjeg razornog potresa koji je izazvao golemu štetu u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima u Hrvatskoj, društvenim mrežama se ubrzano proširio niz lažnih vijesti.

Danas se tako putem Instagrama počela širiti lažna objava u kojoj stoji: "Upozorenje civilnog stožera u terminu od 12 do 14 sati očekuje se ponovni udar. Preporuka izbjegavati zatvorene prostore."

Tekst objave se nalazi na pozadini grba Civilne zaštite grada Velike Gorice.

Radi se, jasno, o potpuno lažnoj informaciji. Niti u Hrvatskoj postoji bilo kakav "civilni stožer" niti je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, pa ni Stožer civilne zaštite Velike Gorice, izdao bilo kakvo upozorenje o tome da se "očekuje ponovni udar" u periodu od 12 do 14 sati, prenosi Index. 

Naime, seizmolozi - znanstvenici koji se bave potresima i pomicanjem tektonskih ploča - su bezbroj puta jasno poručili da je nemoguće predvidjeti kad će se dogoditi potres.

Ono što se može predvidjeti, jer je utemeljeno u nizu dosadašnjih znanstvenih opservacija, je da nakon jakog potresa dolazi niz slabijih, odnosno da nas u narednim tjednima ili čak mjesecima očekuje niz potresa koji će se osjetiti. No točno vrijeme potresa, odnosno period od nekoliko sati kad se navodno očekuje novi potres, što se navodi u lažnoj objavi, nemoguće je predvidjeti.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.