30.12.2020. 17:09
0
Prijetnje reporterki N1 zbog slučaja „Jovanjica“
Reporterki N1 Jeleni Zorić upućene su prijetnje ispred Specijalnog suda u Beogradu, zbog izvještavanja o slučaju Jovanjica.

Njoj je jedan od advokata Predraga Koluvije Svetislav Bojić 28. decembra prišao dok je bila na reporterskom zadatku zajedno sa snimateljem i rekao: „Molim Vas budite precizni u izvještavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovjek i veliki vjernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posjetim ‘Zorićka me uništava i rastura njenim izvještavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića'“.

Bojić je Jeleni Zorić, između ostalog, rekao i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogriješio“.

Dan kasnije, 29. decembra, na istom mjestu nakon ročišta Predragu Koluviji, advokat Bojić je ponovo prišao Jeleni Zorić i rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio“.

Zorić je prijetnje prijavila najprije Radnoj grupi za bezbijednost novinara, koja je odmah pokrenula postupak.

Poslije konsultacija sa Veranom Matićem i nadležnima iz policije, tužilaštva za bezbijednost novinara, Zorić je N1 čitav slučaj prijavila i Upravi kriminalističke policije koja je prijavu proslijedila nadležnom Tužilaštvu.

Kako je u prijavi istakla Zorić, posebno zabrinjava to što se prema riječima branioca prvooptuženog za slučaj „Jovanjica“ Svetislava Bojića našla na „spisku Koluvijinih molitvi“.

Televizija N1 obratit će se nadležnim institucijama advokatskih komora Srbije i Beograda sa zahtjevom da razmotri da li je prenošenje, po našem uvjerenju, očigledno prijetećih poruka novinarima, preko advokata, u skladu sa advokatskom etikom. Ukoliko relevantni državni organi kao i etička tijela advokatskih komora procijene da se radi o neprihvatljivom ponašanju, N1 će od obje komore zahtjevati da se advokatu Svetislavu Bojiću trajno oduzme advokatska licenca. U međuvremenu očekujemo da obje advokatske komore, do konačne odluke, privremeno suspenduju advokatsku licencu advokatu Bojiću.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.