7.1.2021. 11:32
0
Srbija sa Kinom potpisala memorandum za nabavku brzih vozova
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović potpisao je sa ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo Memorandum o razumijevanju o saradnji za željeznička vozna sredstva.

Ovim Memorandumom, potpisanim između Republike Srbije, „Srbija Voz” a.d, i kompanija „China Railway International Co. LTDˮ i „CRRC Corporation Limited”, dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na sat, za potrebe organizacije putničkog saobraćaja na budućoj pruzi za velike brzine Beograd Centar – Novi Sad – Subotica, piše u saopštenju Ministarstva.

Momirović je istakao da ovaj Memorandum predstavlja nastavak Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture iz 2009. godine.

Čen Bo je rekla da su kineska i srpska strana uložile velike napore kako bi projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta neprekidno, normalno i stabilno napredovao.

Saradnja dogovorena Memorandumom biće realizovana na principima komercijalnih odnosa, usklađenosti sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti i u skladu sa svim važećim domaćim i evropskim standardima i propisima.

Memorandum predviđa i mogućnost saradnje na uspostavljanju tehničkog centra za istraživanje i razvoj, centra za obuku, centra za održavanje i, na kraju, centra za proizvodnju željezničkih vozila, u skladu sa potrebama projekata saradnje i tržišnog potencijala, što ima izuzetan značaj za razvoj željezničkog saobraćaja u Srbiji i željezničku prateću industriju u cjelini, prenosi N1.


(Admir Oručević)

SrbijaKina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.