8.2.2021. 8:40
0
"Vučić drži Dodika na oku jer zna njegovu narav"
Potpuno sam siguran da Vučić odlično poznaje Dodikovu narav i svjestan je da ga mora držati na oku. Treba se samo sjetiti Dodikovog odnosa prema liderima iz Srbije koji su ga podržavali i zaključak mu nije teško donijet, kaže visoki funkcioner SDS-a Mladen Bosić.

Govoreći o odnosima zvaničnog Beograda i Banjaluke u svjetlu posljednje Dodikove ozjave da je prošao sve predsjednike u Srbiji, Bosić tvrdi “da je Slobodan Milošević bio politički otac Dodika i da je njegovom odlukom došao na vlast kada je napravio aranžman sa zapadom o rušenju tadašnje vlasti”.

“Dodik mu je za uzvrat okrenuo leđa kada mu je bilo najteže i aktivno učestvovao u njegovom rušenju sa vlasti. Preporučio bih Vučiću da pročita otvoreno pismo koje je Dodik uputio Miloševiću iz tog vremena. Vjerujem da bi slično pismo napisao i njemu ako mu se ukaže prilika”, smatra Bosić.

On dalje navidi da je Koštunica u početku “imao rezervisan stav prema Dodiku, svjestan njegovog odnosa sa zapadom i uloge koju je imao u bombardovanju Srbije 1999. ali mu je najviše pomogao kada je došao na vlast 2006. kupovinom Telekoma RS”.

“Taj novac je omogućio Dodiku da učvrsti vlast, ali i da se mnogi obogate iz njegovog okruženja kriminalnim aferama kao što je bila izgradnja zgrade Vlade u Banjaluci. Kada je Koštunica otišao sa vlasti Dodik se potrudio da mu se više nikada ne javi na telefon”, kaže Bosić.

Dodaje da je najbliži odnos Dodik imao sa Borisom Tadićem i njegovom partijom.

“Sjećam se Tadićevih dolazaka u Republiku Srpsku i učešća na SNSD-ovim mitinzima i obrnuto Dodikovih nastupa na DS mitinzima u Srbiji. Tu je i nastala stalno ponavljana frraza o političkim pobačajima. Sada Dodik strogo pazi da ga negdje ne vide sa Borisom Tadićem, a njegovu vlast spominje posredno u kontekstu da nije pomagala Republici Srpskoj kao Vučićeva”, navodi Bosić.

Prema njegovim riječima, Vučić je svjestan da “u Dodiku postoji prikrivena, ali nerealna ambicija da postane ‘lider svih lidera kod Srba’, a ta ambicija je često podhranjivana i iz same Srbije”.

“Poznato je da su mu čak predlagali da se kandiduje za predsjednika Srbije kao najveći među Srbima”, kaže Bosić i dodaje da je sadašnja situacija “u Srbiji sa nejakom opozicijom podgrijala stari žar, a tajni susreti sa vladikom Grigorijem, kao i namjera da se umiješa u izbor patrijarha, razgolićuju prikrivene namjere”.

“Odatle prava panika u SNSD-u da bi mogli izgubiti politički monopol u Beogradu koji su do sada imali kao političari iz Republike Srpske. Panika je i razlog za posljednje tragikomične Dodikove izjave date u kontekstu odnosa sa vladikom Grigorijem da pravoslavni sveštenici ne treba da se mješaju u politiku”, navodi Vosić i dodaje:

“Pa nije nam baš toliko kratko pamćenje da se ne sjećamo Grigorijeve uloge kao glavnog SNSD-ovca u Hercegovini, a koji je i danas član Senata predsjednika Republike Srpske”.

“Gubitak Dodikovog političkog monopola u Beogradu otvara prostor da se prikaže stvarni karakter Dodikove politike, a to bi neminovno dovelo i do razotkrivanja ogromnog novca od kriminala i pljačke Republike Srpske, koji je završio u nekretninama i poslovima u Srbiji. A to je uslov za strmoglavi pad korumpiranog režima u Republici Srpskoj”, tvrdi Bosić, prenosi N1.


(Admir Oručević)

DodikVucic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.