29.3.2021. 21:05
0
Vakcinacija predsjednika Srbije – od “ja ću prvi” do “ja ću posljednji”
Iako je još prošlo ljeto rekao da će prvi zavrnuti rukav, njegova odluka o primanju vakcine mijenjala se svake dvije nedjelje.
Srbija se bliži broju od milion ljudi koji su primili drugu dozu vakcine. Samim tim bliži su i danu kada će se predsjednik Srbije Aleksandar Vulić vakcinisati prvom dozom.

Iako je još prošlo ljeto rekao da će prvi zavrnuti rukav, njegova odluka o primanju vakcine mijenjala se svake dvije nedjelje, piše N1.

Bilo je ljeto kada je počela priča o vakcinama i koja koliko štiti. Predsjednik Srbije tada je pokazao svu svoju hrabrost u izjavi:

„Ja ću bilo koju i to da budem prvi za koju mi srpski stručnjaci budu rekli da je dobra vakcina“, kazao je Vučić 11. augusta 2020.

U oktobru prošle godine već se naziralo da će rukav među prvima zavrnuti i premijerka.

„Ja ću da primim od prvog proizvođača, ko god to da bude. Ana će da primi od drugog, neko treći će od trećeg, potpuno nam je svejedno“, najavio je predsjednik Srbije 25. oktobra.

Kako je vrijeme prolazilo, predsjednik se od vakcine udaljavao, a niko nije znao razlog.

„Neko iz vrha države će da primi vakcinu, e sad da li će Ana, ja ili Darija“, kazao je Vučić 23. decembra 2020.

Krajem prošle godine o svojoj vakcinaciji Vučić govori oprečne stvari:

„Kad mi vi sa N1 budete rekli da je neka loša ja ću baš tu da primim“

„Za 7-8 dana ja ću da se vakcinišem nije problem“

„Ja sam nešto bio bolešljiv pa mi Zlatibor zabranio do vikenda, pa ću vjerovatno za vikend“

„Šta ja da se guram za to, ima ugroženijih ljudi, to je ono što me sputava da to uradim danas ili sutra“

Ni danas ni sutra, predsjednik još nije stavio svoje rame pod iglu.

„Pa ću malo da sačekam što se vakcina tiče, bez obzira na to koju i odakle ću da primim“, izjavio je 14. januara ove godine.

„Ja ću da sačekam da prođe milion ljudi, već sam rekao da bih uzeo kinesku“, rekao je 20. februara.

Ušli smo i u mart i saznali da postoji posebna kampanja za vakcinaciju koja počinje u aprilu.

„Jedan od prva dva dana primiću vakcinu naravno“, kazao je Vučić 22. marta.

Ostalo je još samo da se izabere Žagubica, Merošina ili Rudna glava.

„Ja ću u ponedjeljak ili utorak da se vakcinišem u jednom od malih mjesta u Srbiji i pozivam sve ljude da se vakcinišu“, izjavio je danas.

To predsjedniku savjetuju i doktori i epidemiolozi.

„Ja bih svakako preporučila predsjedniku Vučiću da ukoliko nema kontraindikaciju primi vakcinu jer će time svakako dati lijep primjer građanima a smatram da je to njegova dužnost“, kaže doktorica Nevena Divac.

„Zaista su nejasni razlozi da li on sumnja u vrijednost vakcine, ali šta god da je razlog, nije lijepo da 10 puta pogazi svoju riječ“, ocjenjuje epidemiolog Zoran Radovanović.

Za vrijeme dok se predsjednik Srbije predomišlja, u Srbiju stiže cijeli region na besplatnu vakcinaciju.

„Ovdje je, čini mi se, čitava priča o vakcinaciji imala jednu kolebljivu dimenziju, to znači kad dođete i kažete pojavio se i lijek protiv pandemije, sve je to na neki način dovodilo u pitanje vrjednosni sistem u kome treba jasno reći da je najvažnije održati život ljudi“, naglasio je sociolog Ratko Božović.

Poslije moje vakcinacije vakcinisaće se još pola miliona ljudi, kaže Vučić, a za Financial Times poručuje: „Vakcinisaću cijelu naciju“.

(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.