16.4.2021. 19:40
0
Slovenačka vlada popustila, donijela mjere za održavanje javnih skupova
Slovenska vlada izmijenila je u petak svoju odluku o zabrani javnih okupljanja, mitinga i priredaba u doba epidemije Covida-19 odredivši za takve događaje epidemiološki okvir pošto je njezinu raniju zabranu ustavni sud osporio na inicijativu građana.

Takvi će se događaji od ponedjeljka dopuštati prema zakonu o javnom okupljanju, na njima se smije naći najviše stotinu ljudi, za svakog sudionika mora biti osigurano 10 četvornih metara, a ako se skup održava na otvorenom i uz propisanu fizičku distancu sudionici ne trebaju nositi maske, kazao je novinarima ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

No, Hojs je bio kritičan prema odluci ustavnog suda koji je raniju odluku slovenske vlade privremeno suspendirao te odredio da ona prestaje važiti ako je vlada do ponedjeljka ne promijeni.

Po mišljenju ustavnog suda ranija odluka o zabrani je nerazmjerna i diskriminirajuća.

Ustavni suci biti će suodgovorni ako se epidemiološko stanje pogorša, ustvrdio je Hojs.

Objasnio je da se vlada u svojoj odluci vodila isključivo interesima zaštite zdravlja, a ne političkim motivima, a to se odnosi i na primjerice zabranu okupljanja na kojima se prosvjedovalo protiv vlade i njezinih mjera.

Na inicijativu građana i nekih pravnika da preispita ustavnost vladine odredbe o privremenoj zabrani svih "priredbi, mitinga, slavlja, praznovanja i svadbi" tijekom epidemije, ustavni suci većinom glasova naredili su vladi da promijeni tu "diskriminirajuću" odredbu.

Ustavni suci ocijenili su je diskriminirajućom jer se takvi skupovi tretiraju manje povoljno za sudionike u odnosu na vjerske priredbe i mise.

Ustavni sud istaknuo je važnost okupljanja građana za "djelovanje demokratske države" i zatražio da se i za njih donese epidemiološki okvir koji ne bi riskirao širenje zaraze.

Pred sudom u Mariboru u četvrtak se u znak solidarnosti okupila veća skupina građana, mirno izražavajući solidarnost s učenicima srednjih škola protiv kojih je pokrenut proces pošto su prijavljeni zbog kršenja vladinih protuepidemijskih mjera i zakona o zaraznim bolestima.

Oni su na početku skupa na glavnom gradskom trgu prosvjedovali protiv dugotrajnog "zatvaranja" škola, odnosno izostanka normalnog nastavnog procesa, prenosi Hina.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.