6.8.2021. 19:29
0
U Srbiji raste broj zaraženih, u planu smanjenje javnih okupljanja
Od početka epidemije u Srbiji su urađena 4.718.892? testa na koronavirus, koji je potvrđen kod 724.097 osoba. Od posljedica zaraze preminulo je ukupno 7.132 oboljelih. Na bolničkom liječenju nalazi se 574 pacijenta, od kojih je 10 na respiratorima, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

"Cifra od gotovo 600 novozaraženih je iznenađenje, jer su procjene bile da će ta brojka ove nedjelje ići do 500 na dnevnom nivou i zbog toga je za očekivati uskoro i 1.000 novooboljelih dnevno, upozorio je epidemiolog Predrag Kon, dodajući da situacija polako prelazi u prijeteću.


Predrag Kon je rekao da su najveće prijetnje po epidemijsku situaciju u Srbiji javna okupljanja i slavlja, te nedovoljno vakcinisanih, zbog čega je već sada trenutak da se razmišlja o tome šta će biti na jesen i uvode nove mjere.  "Povećava se reprodukcija virusa i u tom slučaju će naglo da se ubrza i rast brojki. Ne možete očekivati da struka ćuti, struka priča neprekidno i upozoravamo da to ne može da ostane ovako kako jeste. Po meni je to već sada ozbiljno i trenutak je da se vidi da li će se smanjivati broj dozvoljenog javnog okupljanja, a sve preko toga bi bilo uz obavezno nošenje maske. To je mogućnost, ja ne mogu da licitiram, nakon konslutacija i dogovora će biti određeno ali mora da se shvati da se situacija mijenja, pogotovo pred škole", rekao je Kon.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.