21.9.2021. 19:42
0
Kosovo, Srbija i pregovori: Zašto su zabranjene srpske registarske tablice?!
FOTO: FONET/BOŽANA PAVLICA
Mirko Ilić je prespavao noć između ponedeljka i utorka u Kosovskoj Mitrovici, a njegov automobil ostao je 50 kilometara dalje, zaglavljen u koloni na graničnom prelazu Jarinje.

On je u ponedeljak pokušao sa Kosova da uđe u Srbiju, ali su ih na prelazu Jarinje zatekle barikade. "To je potpuno ludilo", kaže Mirko za BBC News na Srpskom. Barikade su postavili žitelji sjevera Kosova srpske nacionalnosti, nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti da zabrane ulazak automobila sa srpskim registarskim oznakama.

"Niko nam ništa nije rekao i samo je drugar javio, kada smo već bili na prelazu, da ne može da se prođe.Čekao sam satima, a onda ostavih kola i vratih se kući", dodaje Mirko.


Dolazak kosovske specijalne policijske jedinice ROSU na prelaze Jarinje i Brnjak dodatno je uneo zabunu, gužvu i napetost, a dan je protekao i u prepucavanjima kosovskih i srpskih političara o motivima, razlozima i legalnosti ovakve odluke.


Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da Priština nije želela da uspostavi recipročne mere Srbiji o registarskim tablicama, već da je to nametnuto "s druge strane", misleći na Beograd.

"Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila sa nevažećim tablicama (sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije), one se oduzimaju. Na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiće privremene registarske tablice", rekao je Kurti.

Problem registarskih tablica na Kosovu, objašnjava za BBC Milica Andrić Rakić iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa, "toliko je komplikovan da ga mnogi ljudi iz Srbije ne razumiju".

- Najveći problem nisu neutralne tablice sa oznakom 'KS', njih ima ukupno 2.000 i 87 u srpskim sredinama, već registracije koje je izdala Srbije za automobile na Kosovu, kaže ona. Tih tablica ima blizu 9.500 i niko ne zna šta će biti sa ovim automobilima, dodaje.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.