30.9.2021. 17:58
2
Vučić: Pokazali smo NATO-u da smo u stanju odbraniti svoj narod
Dogovor između Kosova i Srbije je postignut, odnosno da je pronađen kompromis kako je Vučić to ocijenio. S druge strane, najavljen je sastanak predstavnika Beograda, Prištine i EU na kojem će pokušati pronaći rješenje sukladno evropskoj praksi.

- U kompromisnom rješenju EU postoji nešto što je za nas od ključnog značaja i smatram velikim uspjehom srpske strane – uputili su poziv svim stranama da primjene sve potpisane aranžmane, istakao je Vučić.

Vučić dodaje da će se ovim putem vratiti i povjerenje u evropske institucije i sporazume koje su postigli, navodeći kako su mu iz EU dali naznake da će sljedeća tema u Briselu biti Zajednica srpskih općina.

Osim toga, dodao je kako je kod ovog rješenja situacije između Kosova i Srbije najbitnije što će "do zuba naoružani" pripadnici ROSU-a napokon otići sa sjevera Kosova.

- Mislim da smo reagirali kao država na ozbiljan, odgovoran i pametan način. Jasno smo stavili do znanja i predstavnicima NATO-a da ćemo, ako bude ugrožena sigurnost naroda, a ne budu reagirali drugi, sami biti u stanju zaštititi svoj narod, naglasio je Vučić.

Podsjećamo, prema postignutom sporazumu, u subotu 2. oktobra pripadnici kosovske specijalne policije ROSU će se povući sa graničnih prelaza Brnjak i JArinje i moraće ukloniti sve postavljene barikade na putevima. Povlačenje će trajati od 8.00 do 16.00 sati. U tom periodu će na ovim prelazima KFOR rasporediti svoje trupe, koje će tu ostati u naredne dvije sedmice, s ciljem smirivanja situacije i osiguravanja slobode kretanja.

Počevši od ponedjeljka 4. oktobra, na snazi će, umjesto sadašnjih probnih registarskih tablica, koje izdaju i Srbija i Kosovo, biti na snazi "stiker režim", odnosno na vozila će biti lijepljene naljepnice. Ovaj režim će, kao privremena mjera, biti na snazi sve do postizanja konačnog dogovora između Prištine i Beograda o registarskim tablicama.

Treća tačka sporazuma podrazumijeva formiranje radne grupe, koju će činiti predstavnici EU, Srbije i Kosova, a koja treba da predloži konačno rješenje za korištenje registarskih tablica. Prvi sastanak ove grupe će biti održan 21. oktobra, a rok za pripremu rješenja će biti šest mjeseci od dana održavanja prvog sastanka.

(Ajdin Balićevac)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.