4.10.2021. 20:46
0
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i crnogorski predsjednik Milo Đukanović u "Pandorinim papirima"
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo, kao i ministar finansija Srbije Siniša Mali pominju se u velikoj međunarodnoj novinarskoj istrazi „Pandora papiri" o tajnama 35 sadašnjih i bivših svetskih lidera zajedno sa 400 funkcionera iz više od 90 država.

Prema dokumentima do kojih su došli novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u okviru ovog međunarodnog projekta, ministar finansija Siniša Mali jeste bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, piše KRIK.


U dokumentima se pominje i Nikola Petrović, direktor Elektromreže Srbija u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavila je da su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, objavljeno je na sajtu MANS-a, prenosi BBC na Srpskom.


Sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori, navodi MANS, prenose podgoričke Vijesti.

Pandora papire čini skoro 12 miliona procurelih dokumenata koji otkrivaju sakrivena bogatstva, izbegavanje poreza i u nekim slučajevima, pranje novca nekih od najmoćnijih i najbogatijih ljudi na svetu. Više od 600 novinara iz 117 zemalja mesecima su proučavali dokumenta pristigla od 14 različitih izvora, otkrivajući priče koje će biti objavljivane ove sedmice.



(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.