4.10.2021. 22:44
0
U bolnicama u Srbiji više od 6.500 ljudi, sjednica Kriznog štaba vjerovatno u utorak
Dok se bolnice u Srbiji ubrzano pune novoobolelima od korona virusa, a epidemiolozi tvrde da su na udaru pretežno nevakcinisani, više predstavnika zdravstvenih vlasti u SAD tvrdi da zbog Delta soja procenat vakcinisanih treba da bude 90 odsto kako vi se postigao optimalni stepen zaštite.

Prema posljednjim zvaničnim podacima od ponedeljka, 4. oktobra, u Srbiji je u posljednja 24 sata preminulo još 50 ljudi, a broj novozaraženih je blizu 6.000. U poslednja dva dana u Srbiji u preminulo 100 ljudi, što je najveći broj još od kraja decembra 2020. godine. Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će sjednica Kriznog štaba najverovatnije biti održana u utorak, na kojoj će se između ostalog govoriti o vakcinaciji, prenosi BBC News na Srpskom.


U Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, protestovao je dio zaposlenih u Kliničko-bolničkom koji nemaju kovid potvrde, a kojima je od ponedeljka potrebna za ulazak na radno mesto. U Rumuniji broj novozaraženih i hospitalizovanih raste, ali broj vakcinisanih stagnira.


Stefan Tomašević, ambasador Srbije u Bukureštu, rekao je za RTS da je procena rumunskih epidemiologa da će četvrti talas u ovoj zemlji dostići vrhunac između 15. i 20. oktobra i procjenjuju da bi broj zaraženih mogao da iznosi i do 20.000 na dnevnom nivou. U svijetu je do sada zaraženo više od 234.9 miliona ljudi, a preminulo više od 4.8 miliona.

Dato je više od 6.29 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.