10.11.2021. 10:20
0
Podaci o vakcinisanim i nevakcinisanim u bolnicama u Srbiji
FOTO: WDR.de
Podaci koje je CINS dobio iz 21 zdravstvene ustanove pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim covid pacijentima u susjednoj nam Srbiji.

Uprkos tome što su vakcine protiv korone u Srbiji građanima dostupne od početka godine, oko polovine stanovnika još nije vakcinisano. Među vakcinisanima najmanje je mladih, a kako bi se vakcinacija podstakla uvođene su novčane nadoknade, vaučeri za kupovinu, a od skoro i kovid propusnice, navodi se u tekstu CINS-a.


"U protekla dva mjeseca novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) su poslali 79 zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja - Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, institutima, bolnicama i zavodima za javno zdravlje u Srbiji. Pitali smo da li su hospitalizovani i umrli kovid pacijenti bili vakcinisani i ako da, kojom vakcinom. Reč je, između ostalog, o bolnicama koje su na spisku Batuta jer poseduju respiratore za lečenje najugroženijih." navedeno je u izvještaju.


Informacije je dostavila 21 institucija, dok ostali nisu odgovorili na zahteve ili su nas upućivali na druge.

Podatke, između ostalog, nissu dobili od većih zdravstvenih centara u Srbiji u kojima se liječe i pacijenti oboljeli od korone, poput KBC Bežanijska kosa, KBC Zvezdara, KC Vojvodina i KC Niš. Ministarstvo zdravlja im je u dva navrata reklo da ove informacije ne poseduje iako su od pojedinih bolnica dobili informaciju da njima prosleđuju podatke. Ministarstvo je CINS zatim uputilo na Batut, iz kog su im odgovorili da nemaju tražene podatke.


Podatke o stanju Srbiji koje je objavio CINS pogledajte klikom OVDJE.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.