10.11.2021. 16:20
0
"Šamar" Vučiću iz Evropskog parlamenta: Odbrana murala još jedan primjer šta Vlada Srbije i predsjednik misle o pomirenju
Muškarci obučeni u crnu odjeću sa maskama i kapuljačama, krijući svoje lice, ponovo su očistili stari mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u beogradskom naselju Vračar, nakon što je on jutros bio poliven bijelom farbom.

"Neprihvatljivo da policija štiti mural osuđenog ratnog zločinca"

Poslanici Evropskog parlamenta osudili su u zajedničkom saopštenju vlast u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji (EU) policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

Saopćenje je potpisalo devet europarlamentaraca, saznaje Nova.rs.

U saopćenju se navodi da se murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba, osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i osoba sličnih njemu, nalaze se širom Srbije.

"Jedan od Mladićevih murala koji je naslikan prije nekoliko mjeseci u centru Beograda trebalo je da bude uklonjen, ali je to jučer spriječila srpska policija. Dok je grupa aktivista za ljudska prava, predvođena Inicijativom mladih za ljudska prava, najavila uklanjanje za 9. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je skup", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su se aktivisti, uprkos zabrani, okupili da demonstriraju protiv murala, koji je štitila policija, što je, kako se navodi, dovelo do eskalacije sukoba i hapšenja dvije aktivistikinje.

"Odbrana murala je još jedan primjer šta Vlada Srbije i predsjednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova. Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca, koji je direktno odgovoran za zločine i masovna ubistva u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, čime direktno doprinosi ponovnoj traumatizaciji žrtve. Pozivamo srpske vlasti da prestanu da negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince, jer je to protivno svim evropskim i univerzalnim vrijednostima osnovnih i ljudskih prava. Građani Srbije zaslužuju da žive u zemlji čija vlada poštuje žrtve i ljudska prava, a ne u zemlji koja štiti murale ratnih zločinaca", poručili su poslanici EP.

Saopćenje su potpisali Klemen Grošelj (Obnovimo Evropu), Viola fon Kramon (Zeleni), Tineke Strik (Zeleni), Romeo Franc (Zeleni), Ditmar Kostar (socijaldemokrate), Andreas Šider (socijaldemokrate), Gvendolin Delbos-Korfild (Zeleni), Tonino Picula (socijaldemokrate), Irena Joveva (Obnovimo Evropu).

 

Grupa mladića večeras u Beogradu čuva mural ratnog zločinca Ratka Mladića

Grupa od nekoliko desetina mladića koji "brane" mural ratnog zločinca Ratka Mladića i večeras se okupila u Njegoševoj ulici u Beogradu. 

Oni povremenim skandiranjem i transparentima veličaju lik i djelo osuđenog ratnog zločinca Mladića.

Kako javlja Nova.rs. nakon uklanjanja farbe koju je jutros prosuo predstavnik SDPS Đorđe Žujović, ispred murala je došlo nekoliko desetina mladića sa namjerom da ga „odbrane“.

Skandiraju „Srpski heroj“, „Ratko Mladić“… Imaju i zvučnik, pjevaju i o Kosovu.

Veći broj okupljenih

Vulin: Policija čuvala javni red i mir

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je policija u utorak čuvala javni red i mir, a ne mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i da je privedeno više onih koji su bili pristalice murala nego onih koji su bili protiv.

Vulin je za televiziju Pink kazao da je policija u skladu sa naređenjima predsjednika države Aleksandra Vučića čuvala javni red i mir, a da zbog toga građani prijestonice Srbije nisu vidjeli razbijene glave, da niko nije stradao, da nijedan automobil nije zapaljen i da nije došlo do nereda.

“Da nije bilo policije, samo zamislite kakva bi bila slika naše prijestonice na dan borbe protiv fašizma, naše prijestonice koja je antifašistička”, naveo je ministar.

Vulin je rekao da je privedeno više osoba koje su podržavale taj mural nego osoba koje su protivnici murala Mladića.

On je ocijenio da bi aktivisti koji su u utorak protestovali protiv tog murala trebalo da budu zahvalni Vučiću, navodeći da “da nije bilo policije, ostali bi na milost i nemilost navijača”.

“Sačuvali smo im glave, Vučić im je glave sačuvao”, rekao je Vulin.

On je ocijenio da su aktivisti htjeli da naprave nerede, jer taj mural stoji već godinu i po dana i mogli su da ga prekreče bilo kada, ali da su htjeli kamere i medijsku pažnju.

“Zamislite da je njihova inicijativa prošla, i da su došli pored njih i Žena u crnom i (osnivačica Fonda za humanitarno pravo) Nataše Kandić, došli i aktivisti iz Bosne, iz Hrvatske, sa nečega što zovu Kosovo… Samo zamislite nekoga iz Prištine ko dolazi u sred Beograda da kreči mural Ratka Mladića, je l’ možete zamisliti šta bi se desilo”, naveo je ministar policije.

On je kazao da mu je “više stalo do generala Mladića nego do Nataše Kandić”, ali da je on tu da “štiti sve građane”.

Božović: Vučićev režim pruža podršku ratnim zločincima

Srbijanski političar Balša Božović na Twitteru je kazao kako Vučićev režim pruža logističku i političku podršku ratnim zločincima.


Prema pisanju srbijanskog Blica, policija je sa lica mjesta odvela Đorđu Žujovića, čovjeka koji je jutros uništio Mladićev mural u Beogradu.

Kako je u izjavi za ovaj medij rečeno iz policije, on nije priveden nego je samo udaljen sa lica mjesta kako ne bi došlo do sukoba sa grupom desničara.

Vučić: Da je policija štitila mural, niko ne bi uništio mural

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji druge fabrike kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu prokomentarisao i uništavanje murala ratnog zločinca Ratka Mladića.

"Žao mi je što niste dobili informaciju koliko sam saznao taj mural je uništen. Da je policija štitila mural, niko ne bi uništio mural. Policija je štitila građane od međusobnog sukoba. Tako ste imali 100 prema 85 pripadnika 2 grupacije. Pri čemu su zaštićeni bili oni koji su kukali da nisu zaštićeni. Da to policija nije uradila danas biste govorili: 'A zašto policija nije zaštitila sve one kad su znali da će da se pojave i jedne i druge grupe ispred toga murala i da će doći do fizičkog obračuna. Policija je štitila javni red i mir i ponašala se profesionalno. Nismo štitili nijedan mural, ni grafit. Za razliku od onih koji govore da se bore protiv zločinaca, a nisu otišli već 8 godina da unište ploču sa natpisom Aćifa Efendije kojeg nije osudio Haški tribunal već organi republike Srbije i Jugoslavije svojevremeno. pa ta tabla 8 ili 9 godina stoji, zločinca, pa im nije palo na pamet da to učine. Ja razumijem da sam kriv svima za sve. Ostavite van tih besmislenih igara",  rekao je Vučić.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.