20.12.2021. 19:03
0
Haos u Tirani uoči dolaska Vučića: Ogromni protesti protiv ‘Otvorenog Balkana’, zapaljena srpska zastava
Ispred Vlade Albanije u Tirani oko 16. 30 sati počeo je protest protiv inicijative “Otvoreni Balkan”, u organizaciji albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše. Jake policijske snage su prisutne u centru glavnog grada Albanije, javlja Blic.

Protest se organizuje uoči dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak inicijative za regionalnu saradnju “Otvoreni Balkan”, koji se održava danas i sutra u Tirani.

Učesnici protesta zapalili su i zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan dječak je pao sa bandere pokušavajući da obori zastavu.

Demonstranti nose tranpsarente na kojima su ispisane poruke protiv inicijative Otvoreni Balkan, Vučića, Rame, Soroša…

Beriša je prije nekoliko dana preko društenim mreža pozvao Albance da dođu na protest, nazivajući ih nacionalnim protestima koji su usmjereni protiv, kako je rekao, “antialbanskog scenarija”.

Učesnici protesta, na čelu sa Berišom, prethodno su se okupili ispred sjedišta Demokratske stranke u Tirani i onda su prošetali do zgrade Vlade, gdje je postavljena bina, javlja izvještač Tanjuga.

Ambasada SAD u Tirani savjetovala je danas američkim državljanima da izbjegavaju sva velika okupljanja u tom gradu zbog protesta protiv inicijative “Otvoreni Balkan”.

“Iako mnoga velika javna okupljanja mogu da prođu mirno, neke situacije mogu brzo i nepredvidivo da se promjene”, upozorila je ambasada na svom sajtu.

Ambasada je pozvala američke državljane da prate lokalne medije i slijede uputstva lokalnih organa za sprovođenje zakona.

Ispred Vlade Albanije u Tirani oko 16. 30 časova počeo je protest protiv inicijative “Otvoreni Balkan”, u organizaciji albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše.

Sastanak inicijative za regionalnu saradnju “Otvoreni Balkan”, održava se danas i sutra u Tirani.

Podsjetimo, glavna tema sastanka Otvorenog Balkana u Tirani, gdje će se okupiti predsjednik Vucić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, je uspostavljanje jedinstenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebalo da zaživi već od početka 2022. godine.

Inača Demokratska stranka je najjača opoziciona stranka u Albaniji, nasuprot vladajućoj Socijalističkoj partiji Edija Rame.

Vučić će večeras imati zajedničku večeru sa Ramom i Zaevom u 19 sati u Elbasanu, a sutra će uslijediti radni sastanci i predviđeno je potpisavanje šest sporazuma.


(Ajdin Balićevac)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.