20.1.2022. 18:59
0
Kraj za "Rio Tinto" u Srbiji
Ovim su ispunjeni svi zahtjevi ekoloških protesta, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić

Vlada Srbije odlučila je da ukine Uredbu Vlade o prostornom planu za realizaciju projekta "Jadar". Tako da je ukinut prostorni plan. Samim tim poništeni su svi upravni akti sa "Rio Tintom", odnosno "Rio Sava Exploration".


Ukinuta je i odluka Vlade o Radnoj Grupi za projekat "Jadar".

- Ovim su ispunjeni svi zahtjevi ekoloških protesta. Ovim smo stavili tačku na "Rio Tinto" u Srbiji. Gotovo je sve s "Rio Tintom" - rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.


"Rio Tinto" je ranije danas, pred sjednicu Vlade Srbije, saopćio da je zabrinut zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za projekat "Jadar".


- Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta - nevedeno je u saopćenju.


U prethodnom periodu širom Srbije održavani su protesti protiv dolaska "Rio Tinta" u ovu zemlju, odnosno protiv izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma od strane te kompanije.



(Kenan Bešlija) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.