20.1.2022. 23:05
0
Korak bliže autoputu Beograd-Sarajevo: Turski mostovi za srbijanske autoputeve
Ovih dana završen je jedan od zahtjevnijih radova na dionici autoputa Sremska Rača- Kuzmin. Postavljen je most preko Save. Konkstrukcija teška 5.500 tona u dijelovima je u Srbiju stigla iz Turske, sklopljena je na savskoj obali i nakon 6 mjeseci postavljena na stubove. Tako smo se primakli korak bliže izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, piše Biznis Info.

Vrijednost komercijalnog ugovora izgradnje ovog autoputa, koji je potpisan prije nešto više od 3 godine (19. decembra 2018.), je 250 miliona eura i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin (ukupno 225 miliona eura) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman (25 miliona eura). Projekat se finansira iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije, piše Blic.



Investitor su JP „Putevi Srbijeˮ, a izvođač radova je Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi Ve Ticaret A.S. ogranak Beograd. Komercijalnim ugovorom predviđeno je da kompanija Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.


Kako su za “Blic Biznis” rekli iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u toku su radovi na dvije glavne dionice:


– izvođenje radova na mostu preko Save, gdie je izvođač obećao završetak radova na mostu do kraja 2022;


– izvođenje radova na trasi autoputa Sremska Rača-Kuzmin, gdie je izvođač obećao završetak radova na trasi do kraja 2023;


Sremska Rača – Kuzmin
Ova dionica, ukupne dužine 18 kilometara sa mostom preko Save, je projektovana za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na sat i imaće po dvije trake, kao i jednu zaustavnu, u oba smjera.


Kako kažu iz ministarstva predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gdje je u toku izgradnja mosta preko Save, dužine 1.327 metara.


(Kenan Bešlija) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.