26.1.2022. 8:15
1
Ugledni "Politico" o Milanovićevim izjavama: "Hrvatska operacija sijanja konfuzije"
Na jučerašnje izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o ukrajinskoj krizi, koje su izazvale burne reakcije u političkim krugovima, osvrnuo se i utjecajni politički news portal "Politico".

U tekstu pod naslovom "Hrvatska sije zabunu prijetnjom da će povući NATO trupe zbog ukrajinske krize" navodi se da u jeku ukrajinske krize "dolazi i jedan iznenađujući vojni manevar - hrvatska operacija sijanja konfuzije".

- Predsjednik Hrvatske Milanović dospio je na naslovnice u utorak kada je izjavio da će zemlja povući svoje trupe iz NATO snaga u istočnoj Evropi ako dođe do eskalacije tenzija s Rusijom oko Ukrajine.

Ali Milanoviću, bivšem lideru socijaldemokrata u zemlji, tada je proturječio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman iz vlade desnog centra u zemlji.

Ubrzo se pokazalo da su se hrvatske snage u Poljskoj ionako već vratile kući početkom ove sedmice na kraju rutinskog raspoređivanja — kako je dokumentirano na web stranici hrvatskog ministarstva obrane.

Borbena grupa NATO-a u Poljskoj prije nekoliko je dana na Twitteru objavila da će "uskoro" dočekati novi hrvatski kontingent. No, hrvatski "Jutarnji list" tada je objavio da zemlja nije trebala poslati novu jedinicu ove godine – tako da neće biti snaga za povlačenje ako dođe do ruske invazije na Ukrajinu u narednim sedmicama ili mjesecima.

Milanović ima napet odnos s vladom desnog centra premijera Andreja Plenkovića te se više puta sukobljavao s njenim članovima.

Milanovićevi komentari također su izazvali zabunu jer, iako je predsjednik države ujedno i vrhovni zapovjednik hrvatske vojske, raspoređivanjem snaga unutar NATO-a bavi se Ministarstvo odbrane, uz odobrenje Sabora.

Prema pisanju nekoliko lokalnih medija, Milanović je prilikom posjete jednoj fabrici konditorskih proizvoda izjavio da Hrvatska neće biti uključena u krizu između Rusije i Ukrajine.

“Hrvatska neće slati vojnike u slučaju eskalacije. Naprotiv, povući će sve trupe, do posljednjeg hrvatskog vojnika”, rekao je on.

„Sve se to dešava u predvorju Rusije“, rekao je Milanović. „Mora se postići dogovor koji će uzeti u obzir sigurnosne interese Rusije“, dodao je on.

Rekao je da postoje i drugi načini da se Ukrajina očuva u "cjelini ili 99 posto njene teritorije" i da joj se "ekonomski pomogne".

Ali Grlić-Radman, ministar vanjskih poslova, rekao je da Milanovićevi komentari nemaju nikakve veze sa stavom Vlade. On je novinaru njemačkog "Frankfurter Allgemeine Zeitunga" rekao da “predsjednik ne govori u ime Hrvatske, već za sebe. Mi smo i ostat ćemo lojalni član NATO-a. Sve što radimo, radimo u dogovoru sa našim partnerima.”

“U ovakvim vremenima posebno je važno pokazati solidarnost među partnerima, a Hrvatska će to činiti u EU i NATO-u”, dodao je - piše "Politico".


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.