9.3.2022. 9:35
0
"Čekam Putinov odgovor. Ako Rusija uradi ono što mislim da hoće cijeli svijet će ući u užasnu ekonomsku katastrofu"
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je da bi volio kazati kako će se smiriti situacija u Ukrajini, ali da takvo što za sada nije izgledno.

- Za nas je važno da analiziramo dešavanja. Došlo je do strašnih poremećaja koji će djelovati i na Srbiju. Joe Biden je zabranio uvoz nafte. Na američkom tržištu je 3,4 posto ruske nafte. Očekujemo sutra odluku EU, rekao je Vučić tokom gostovanja na televiziji B92.

Istakao je da je neko morao da donese odluku u vezi sa osudom ruske invazije na Ukrajinu, a da ne ošteti građane Srbije.

- Nikada nisam ukrao ništa, nemam nijedan račun i inostranstvu i sa mnom se ne može razgovarati na takav način. Ja imam i svoj lični dignitet, pogledajte koliko sam ja razgovarao sa svjetskim zvaničnicima, a koliko drugi. Ne znam za šta se opozicija zalaže, sem da je Vučić kriv. Neko je morao da napravi odluku i da ne ošteti građane Srbije. Mi moramo da poštujemo integritet drugih zemalja. Da nismo osudili upad u Ukrajinu mi nikada više ne bismo imali pravo da taj argument potegnemo, rekao je.

Dotakao se situacije na Kosovu, a govorio je i o najavljenim izborima u Srbiji.

- Ne znam ni šta će biti sa izborima, a kamoli sa tablicama. Mi sve vrijeme razgovaramo ali ni za kog ne postoji ništa sem sukoba Rusije i Ukrajine, tačnije Rusije i zapada. Mi se interesujemo za izbore i gledamo da sve prođe na miran način, ali kako će i šta biti ni sam ne znam, rekao je Vučić.

Istakao je da je mnogo važno da sad Srbija sačuva mir i stabilnost.

- To nam je sada preče i od svega, borit ćemo se i vjerujem da ćemo moći da obezbjedimo izlazak na izbore, kazao je.

Dodao je da je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona tražio da "kaže da niko neće ući u EU prije Srbije".

- On je uvijek fer i iako nemamo uvijek isto gledište, želi da nas sasluša. Naša situacija je danas mnogo teška i svi drugi pišu samo da je Vučić mali Putin da bi okrenuli Zapad protiv Srbije, zaključio je srbijanski predsjednik te dodao:

"Biće velika borba u ovakvim uslovima. Čekam da vidim Putinov odgovor. Čekam da vidim šta će da kaže Evropska unija. Mislim da neće odjednom sve da ukinu, mislim da će da smanjuju potrošnju energenata iz ruskog izvoza. Ako Rusija uradi ono što mislim da hoće, bit će čekanja na automobile, što uvodi cijeli svijet u užasnu ekonomsku katastrofu i pitanje je kako će se svijet izvući iz toga. A da ne govorimo o mogućnosti širenja sukoba", zaključio je Vučić.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.