23.5.2022. 17:56
0
Isplivali detalji oko navodno treće žene rahmetli muftije Zukorlića: Poklonio joj skupocjeni mercedes od 85.000 eura, "cijeli Novi Pazar znao da su bili u vezi"..
Srbijanskim medijima danas su se proširili navodi kako je rahmetli muftija i bivši lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić imao i treću suprugu. Prema njihovim navodima radi se o poznatoj novopazarskoj novinarki Belkisi Crnovršanin.

Mediji su, također, objavili kako je ona zatražila dio nasljedstva rahmetli muftije.

No ovo nije prvi put da se njeno ime vezuje za Zukorlića. Naime, mediji su već ranije spekulirali o ljubavnoj vezi između njih.

I u Novom Pazaru, navode srbijanski mediji, pričalo se u čaršijskim krugovima o njihovoj vezi, no Belkisa i rahmetli muftija nikada nisu u javnosti viđeni zajedno.

Ko je Belkisa Crnovršanin

Belkisa Crnovršanin rođena je 1991. u Novom Pazaru, potiče iz starogradske porodice. Nakon OŠ "Stefan Nemanja" završila srednju Ekonomsko-trgovinsku školu u Novom Pazaru. Od 2010. do 2014. studirala, a zatim i diplomirala kao pedagog-vaspitač na univerzitetu u Novom Pazaru. Nakon osnovnih studija upisala master studije na istom departmanu. Od pete godine do kraja osnovne škole pohađala mekteb u Melajskoj džamiji u Novom Pazaru.

Nakon završetka četvrtog stepena vjerske pouke, položila je učenje Kur'ana na arapskom jeziku pred komisijom Mešihata islamske zajednice u Srbiji.

"Cijeli Novi Pazar je znao da su bili u vezi"

"Javna je tajna da je Zukorlić bio u vezi i s Belkisom. To je cijelio Novi Pazar znao. Međutim, po gradu se odavno pričalo i da ju je tajno oženio, pominjalo se i da je to možda uradio u Istanbulu, te da je ona zapravo bila njegova treća žena po šerijatu. A malo pošto je Zukorlić umro, Belkisa se pojavila u Mešihatu Islamske zajednice u Novom Pazaru tražeći svoja prava. Navodno je imala papire koji dokazuju da je bila šerijatski vjenčana sa Zukorlićem i sad traži da dobije dio ostavštine pokojnog muftije", rekao je izvor srbijanskim medijima.

Po šerijatskim zakonima, inače, sve supruge imaju pravo na dio imovine pokojnika - kaže izvor iz Novog Pazara i dodaje da je Belkisa javno neudata, odnosno da je za svijet i dalje djevojka, kao i da se nikada nije pojavljivala zajedno sa Zukorlićem.

On dodaje da sad po gradu kruže dvije priče.

"Po jednoj, Belkisa je iz Mešihata izašla kratkih rukava jer nit je bilo zajedničkog života sa Zukorlićem, nit su imali djece, pa nema šta da traži u ostavinskoj raspravi. A po drugoj, Belkisina bitka još traje i ona se ne predaje. Jedno je sigurno - u Mešihatu je bila i svoja navodna prava je tražila", kaže sagovornik.

Inače, odavno je bilo medijskih natpisa o Zukorlićevoj navodnoj vezi, pa i braku s ovom novinarkom, koja je 20 godina mlađa od njega, a neki su podgrijani i neposredno poslije njegove smrti. Tako je pisano da je ona nimalo slučajno završila studije na Zukorlićevom Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, a također i nimalo slučajno našla zaposlenje u njegovoj TV Sandžak i agenciji Sandžak pres.

Pisalo se i o skupim automobilima koje je dobila od muftije, pa se čak pominjao i "mercedes S 320" od 85.000 eura, kao i o tome da isključivo nosi markiranu garderobu koju sigurno ne može da priušti od novinarske plate, a ni porodica joj nije imućna, već prosječna.

Njegova porodica

"Interesantno, ali Belkisa je rođena 1991., iste godine kada je Zukorlić dobio kćerku sa Umejom. Također, zanimljivo je i da je Belkisa bila u prvim redovima na proslavi izbornog rezultata Stranke pravde i pomirenja 3. aprila, na čijem čelu je poslije Zukorlićeve smrti njegov sin iz prvog braka Usame", kaže izvor.

Podsjetimo, Zukorlićeva prva žena, s kojom je izrodio četvoro djece, Palestinka je Umeja, a druga priznata po šerijatskim zakonima Elma Elfić Zukorlić, s kojom je, također, ima četvoro nasljednika. U ovu već komplikovanu priču punu skandala, koja je posle muftijine iznenadne smrti 6. novembra 2021. prerasla u pravu sagu zabiberenu sukobom Usamea s maćehom Elmom, umiješala se i Belkisa dodajući primjese sapunice.

Oglasila se Elma Elfić Zukorlić

Nakon pisanja medija iz porodice se jedino oglasila Elma Elfić Zukorlić koja je na svom Instagram nalogu navela da joj je žao što se danas ne govori o doprinosu koji je rahmetli muftija i njegov tim doprinio regionu tokom prethodnih decenija, već se o njemu govori na način na koji se nije govorilo za vrijeme njegovog života.

"Muftija je bio veliki čovjek, dobar musliman, ponosan Bošnjak, osjećajan sin, pouzdan saradnik i poslovni partner, divan suprug i još divniji otac. Sve ostalo što se tiče njegove privatnosti, a koju je držao ispod nivoa vodostaja za djecu i mene, tu ostaje uz svo poštovanje njegovih odluka", započela je ona i dodala:

"Za života, u javnosti je ponosno demonstrirao gdje se ko nalazio u njegovom životu, zato nemam potrebe nikome da se ni poslovno ni privatno dokazujem i ispunjavam emanete. Sve što je zahtijevao, ispunila sam za vrijeme njegovog života. Što se tiče novonastale situacije, ubijeđena sam, ukoliko je istina, da je muftija ispoštovao sve šerijatske principe i shodno tome treba donositi odluke."

Saopćenje Mešihata IZ

Mešihat Islamske Zajednice oglasio se saopćenjem i najoštrije su osudili ovakve nastupe smatrajući ih zlonamjernim prema rahmetli muftiji.

"Mešihat Islamske zajednice obavještava javnost da su navodi o dolasku ženske osobe u prostorije Mešihata sa dokumentom koji potvrđuje šerijatski brak i zahtjevom za nasljedstvo lažni i zlonamjerni, sa jasnim ciljem diskreditacije rahmetli muftije akademika Muamera Zukorlića", naveli su saopćenju Mešihata.

Oni su pozvali nadležne državne organe da zaustave prljave napade na, kako navode, velikana bošnjačkog naroda, koji je nemjerljivo doprinio poboljšanju odnosa između Bošnjaka i Srba, te vraćanju narušenog poverenja pripadnika islama u Srbiji u državu i najviše državne organe.

Raskol u porodici Zurkolić nakon muftijine smrti

U porodici Zukorlić vlada veliko neslaganje nakon tragične smrti muftije. 

Tako je nedavno u Novom Pazaru ispred zgrade Internacionalnog Univerziteta (IUNP) došlo do sukobljavanja između osiguranja ove institucije i još nekoliko osoba. Prema navodima tamošnjih medija, neko je upotrebom fizičke sile htio preuzeti kontrolu nad zgradom IUNP.

Naime, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa Mevludom ef. Dudićem, donio je odluku da obezbjeđenje na IUNP-u mogu vršiti isključivo osobe angažovane od Islamske zajednice.

Prema nezvaničnim saznanjima, do incidenta je došlo nakon što je povećan broj pripadnika obezbjeđenja.

Aktivisti Stranke pravde i pomirenja na čijem čelu je bio Muamer Zukorlić, a čije liderstvo je sada preuzeo njegov sin Usame, pozivajući se na odluku Islamske zajednice u Srbiji da sve institucije koje su u vakufima mogu obezbjeđivati samo pripadnici koji djeluju po nalogu Islamske zajednice u Srbiji.

Usame Zukorlić se oglasio povodom incidenta koji se dogodio na IUNP-u. On kaže kako je IUNP jedan od najvažnijih vakufa rahmetli akademika - čiji je osnivač.

"Samo je jedan amanet rahmetli muftije na toj ustanovi – Pisani testament statut – Poštovanje Statuta univerziteta, dokumenta koji je lično pisao rahmetli akademik. Zato mi, i kao nasljednici muftijini i kao pripadnici Islamske zajednice, ćemo se pobrinuti da se čuva taj amanet. Na toj ustanovi se ni jedna odluka više neće donositi mimo zakona i propisanih pravila, a prsti politika koje su se borile protiv mftije i samog Univerziteta i za koje nam je muftija ostavio jasne amanete će ostati daleko od te ustanove", napisao je Usame.

Na ovu objavu Usamea, indirektno je odgovorila i Elma Elfić - Zukorlić na svom Instagram profilu uz pitanje "Ko čuva muftijin amanet?"

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.