23.5.2022. 21:25
0
"Šta ako muftija Zukorlić nije otrovan, kako se suočiti sa činjenicom i objasniti to njegovoj majci, suprugama, maloljetnoj djeci?"
Elma Elfić Zukorlić, druga supruga rahmetli muftije Muamera Zukorića u intervjuu za Alo svrnula se na uzrok smrti muftije Zukorlića, o statusu Univerziteta, ali i na sukobe sa Usamom Zukorlićem.

"U slučaju da se utvrdi da nije bio srčani udar i da je otrovan, koraci su veoma jasni, tragaćemo za počiniocem i istinom. Međutim, otvara se jedno novo pitanje: Šta ako je umro od posljedica srčanog udara, kao što smo mislili na dan njegove smrti s obzirom na anamnezu njegove bolesti. Kako ćemo se suočiti sa činjenicom i objasniti prvenstveno njegovoj majci, pa suprugama, djeci, posebno maloljetnoj, da je zbog nekih paušalnih nalaza, do kojih su došle neke laboratorije, a na osnovu uzoraka uzetih ne znamo kako, od nepoznatih 'prisebnih' lica u tom trenutku, koja nisu zaustavila ukop i zahtjevala obdukciju na dan dženaze, već su nas s ovim suočili i obavijestili nakon završenih izbora, tj. šest mjeseci nakon njegove smrti. 

Tu se otvaraju i pitanja: Zašto su toliko čekali? Šta ćemo s osjećanjima naroda, posebno Bošnjaka, u zemlji i širom svijeta, koji su ovu vijest veoma teško prihvatili? Šta će raditi osobe s društvenih mreža koje su na sebe preuzele breme i odgovornost da pišu 'scenarija', kreiraju teorije zavjere, i prave razdor, prvenstveno unutar porodice, pa među prijateljima i saradnicima, te utiču na kvarenje odnosa među narodima ove zemlje. Najgore od svega jeste sama činjenica da je naš rahmetli muftija otkopan, obduciran, i nakon šest mjeseci od svoje smrti sahranjen na novo grobno mjesto. Moja djeca i ja na sve te procese nismo imali uticaj, sve je urađeno bez konsultacija s nama, i dovedeni smo pred svršen čin, kao što je i slučaj sa premještanjem grobnog mjesta, što u konačnici meni i mojoj djeci stvara olakšanje ovog i budućeg sveta", kazala je Elfić Zukorlić za Alo. 

Osim toga, Elfić Zukorlić osvrnula se na sukobe sa Usamom Zukorlićem, prvim sinom pokojnog muftije. 

"Mi direktne sukobe nikada nismo imali, sem što on nije spriječio orkestrirane napade svojih najbližih političkih i privatnih saradnika da me neosnovano, primitivno, besomučno napadaju putem društvenih mreža i portala bliskih njemu, dok je na svojim ličnim profilima pozivao na poštovanje. Mislim da ovakav odnos prema meni i djeci rahmetli muftije nikom ne bi oprostio, ma od koga dolazio. Oni koji su ga znali znaju to dobro", kazala je Elfić Zukorlić. 

Govoreći o situaciji na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, Elfić Zukorlić je navela: 

"U narednom periodu videćemo da li je muftija iza sebe ostavio instituciju koja je na nivou svijesti naroda ili ne, posebno mislim na ljude koji nose odgovornost njenog djelovanja. Jedini način da se društvo razvija u demokratsko je ukoliko uspije da razvije samostalne i autonomne institucije koje neće drugi ugrožavati. Ukoliko dođe do momenta da političari vode računa o duhovnosti i obrazovanju, duhovni ljudi o politici i obrazovanju, akademski građani o duhovnosti i politici, znajte da neće doći do razvoja društva Ili će zapasti u kolaps s prestankom djelovanja ili, kao u našem slučaju, smrću jakog lidera".  



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.